Nyheter Sverige

Tusentals norrmän intog Strömstad

Tusentals norrmän reste till Strömstad i år, som traditionen bjuder.
Tusentals norrmän reste till Strömstad i år, som traditionen bjuder.

Skärtorsdagen är dagen då norrmän av hävd och gammal vana invaderar Strömstad.– Det har varit mycket lugnare än tidigare år, säger presstalesman Hans Lippens.

I år var det omkring 5 000 festglada norrmän som gjorde den sedvanliga trippen till Strömstad, åkandes i cirka 2 000 bilar av varierande kvalitet.

– De samlas redan under morgontimmarna på vägarna runt Halden och sedan kör de i karavan hit, säger Hans Lippens.

– Det här är en tradition som sträcker sig tillbaka till 1950-talet

Traditionen brukar kryddas med misshandelsfall, rejäla fyllor och viss brottslighet.

Årets facit, enligt Bohusläningen: Åtta personer omhändertagna för fylleri, och 22 ordningsböter för trafikbrott (mestadels för att man åkt på biltaken eller hängt ut genom rutorna) samt 16 flygande inspektioner där trafikpolisen funnit brister på fordon. Inga våldsbrott var inrapporterade.

Polisen hade reglerat trafiken och hänvisat bilkaravanen till en slinga runt i staden, som kördes varv efter varv. Vid 17-tiden på skärtorsdagen hade betydligt fler än hälften återvänt hemåt för att fortsätta firandet i framför allt Halden.

Även jämtländska Åre fick som vanligt besök av norrmän med liknande ambitioner, att åka bil runt i byn och festa och sedan åka tillbaka igen. Fyra fyllerister omhändertogs.