Nyheter Ekonomi Världen

Tusentals protesterade mot Mugabe

I dag hölls den största protesten mot Zimbabwes president Robert Mugabe på nästan tio år. Tusentals anhängare till oppositionspartiet MDC tog till gatorna i Harare för att kräva hans avgång.
I dag hölls den största protesten mot Zimbabwes president Robert Mugabe på nästan tio år. Tusentals anhängare till oppositionspartiet MDC tog till gatorna i Harare för att kräva hans avgång.

Tusentals har protesterat mot Zimbabwes president Robert Mugabe i den största demonstrationen i sitt slag på nästan ett decennium. Folkmassorna rörde sig genom huvudstaden Harares centrum med krav på att den "trötte" ledaren avgår med värdighet.

Kravallutrustade poliser höll vakt medan 2 000 anhängare till oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) samlades på torsdagen. Många bar på plakat med Mugabekritiska slagord. Innan MDC-ledaren Morgan Tsvangirai tog till orda stämde anhängarna upp i partisången.

Protester mot presidenten har ofta slagits ned brutalt av polisen under Mugabes auktoritära period vid makten, som han innehaft sedan landet blev självständigt 1980.

92-åring Robert Mugabe är fortfarande aktiv, men hans bräckliga hälsa har satt fart på spekulationer om vem som kan komma att efterträda honom och om landets vidare öden när hans presidentperiod är över.

Röstfusk och kris

Zimbabwe befinner sig sedan länge i en djup ekonomisk kris, och människor har emigrerat från landet i stor skala. Mugabes era har även präglats av intolerans mot kritiker, röstfusk och anklagelser om allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

– Mugabe har ingen lösning på krisen, sade Tsvangirai i sitt tal till anhängare på Afrikanska enhetstorget. Många var klädda i de röda partifärgerna medan MDC-ledaren eldade på med kritik.

– Vi är här för att berätta Mugabe och hans regim att ni har misslyckats, sade han.

– Det är tid för Mugabe att lyssna på folkets röster. Folket ska befria sig självt.

Tomma löften om jobb

Demonstrationen kunde genomföras efter att en domstol i sista stund godkänt den. Allt avlöpte fredligt och MDC-talesmannen Douglas Mwonzora sade till journalister att man protesterar mot korruption och fattigdom.

– Vi har bara ett tomt löfte om 2,2 miljoner jobb som inte finns. Vi har massiv korruption.

MDC har utlovat fler demonstrationer runtom i landet, där det också råder svår livsmedelsbrist som har förvärrats av den ekonomiska nedgången sedan Mugabe genomförde sina kontroversiella markreformer i början av seklet.

Mugabe har själv förklarat att han kommer att fortsätta styra Zimbabwe "tills Gud kallar".

Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT
Kravallutrustad polis höll vakt när oppositionspartiet MDC arrangerade en stor protest mot president Robert Mugabe i Harare i dag.