Nyheter Världen

Tusentals protesterar mot abortförslag

Tusentals personer tog till gatorna i Warzawa i dag för att protestera mot ett förslag, som i princip innebär att aborter totalförbjuds.
Tusentals personer tog till gatorna i Warzawa i dag för att protestera mot ett förslag, som i princip innebär att aborter totalförbjuds.

Tusentals personer tog till gatorna i den polska huvudstaden Warszawa i dag för att protestera mot ett förslag som i princip innebär ett totalförbud mot aborter. Förslaget har stöd av det styrande partiet Lag och rättvisa.

Demonstranter skanderade "jag existerar, jag tänker, jag väljer" samtidigt som de höll upp plakat med budskap som "kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter".

Protesten organiserades av Facebookgruppen Dziewuchy Dziewuchom (Kvinnor för kvinnor), som fått över 100 000 medlemmar sedan starten i fjol.

– Kvinnor utgör hälften av befolkningen i det här landet. Vi vill ha respekt. Vi vill att våra rättigheter ska respekteras, sade Bozena Przyluska, en av organisatörerna.

Abortmotståndare har lanserat förslaget, som har stöd inom den mäktiga katolska kyrkan. Det innebär att landets redan restriktiva abortlagstiftning skärps och att aborter endast ska kunna utföras om en kvinnas liv är i fara på grund av en graviditet.

Det styrande högerpopulistiska partiet Lag och rättvisa stöder medborgarinitiativet, som behöver 100 000 namnunderskrifter för att kunna läggas fram i parlamentet.

Kring 2 000 lagliga aborter utförs i snitt per år i Polen medan kvinnogrupper bedömer att mellan 100 000 och 150 000 kvinnor årligen reser utomlands för att få ingreppen utförda.

Czarek Sokolowski/TT/AP
Demonstranter skanderade slagord under en protest i Polen mot ett förslag som innebär ett de facto-förbud mot aborter.
Czarek Sokolowski/TT/AP
Många kvinnor deltog i dagens protest mot ett abortförslag i Polen. Demonstrationen organiserades av Facebookgruppen Dziewuchy Dziewuchom (Kvinnor för kvinnor).