Nyheter Världen

Tusk: Kom inte hit

EU-basen Donald Tusk har träffat Greklands premiärminister Alexis Tsipras i Aten.
EU-basen Donald Tusk har träffat Greklands premiärminister Alexis Tsipras i Aten.

EU-basen Donald Tusk riktar en tydlig vädjan till hugade ekonomiska migranter:– Kom inte hit, är hans budskap.Under tiden växer flyktinglägren i norra Grekland.

– Smörgås, smörgås, soppa, apelsin, räknar irakiern Kadr Yussef upp när han berättar för nyhetsbyrån AFP om sina fyra senaste måltider. 25-åringen har de senaste dagarna suttit fast i Idomeni vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. För att få sin smörgås får han köa i två timmar. Hans halvårsgamla dotter lever på mjölk som delats ut av hjälparbetare.

– Mellan i fredags och i söndags växte lägret från 4 000 till 8 000 människor. Nu finns här över 9 000. Varje dag vaknar vi och undrar hur vi ska klara av det, berättar Jean Nicolas Dangelser från Läkare utan gränser (MSF).

"Måste få stopp"

Flyktingarna hoppas få fortsätta in genom Makedonien upp till övriga EU, med Tyskland som främsta magnet. Fast någon sådan vandring vill inte EU-länderna vara med om längre.

– Vi måste få ett stopp på Greklands policy att låta dem fortsätta norrut. De som lyckas ta sig till Grekland borde inte tillåtas fortsätta sin resa, säger Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz i en intervju med tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

– Grekland måste acceptera sitt ansvar som frontstat i Schengen, säger Nederländernas premiärminister Mark Rutte till Reuters.

Tsipras tröttnar

Greklands premiärminister Alexis Tsipras har för sin del tröttnat rejält på övriga EU-länders utdragna långsamhet i att hjälpa till med att ta hand om de asylsökande som nått hans land.

– Det kommer att bli sanktioner mot dem som inte gör det, varnar Tsipras på en presskonferens i Aten tillsammans med EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

EU-toppen ger i sin tur en rak vädjan till de ekonomiska migranter som hoppas nå EU:

– Oavsett var ni kommer ifrån: Kom inte till Europa. Tro inte på smugglarna. Riskera inte era liv och era pengar. Det är för ingenting. . . Varken Grekland eller något annat europeiskt land kommer att vara genomgångsländer. Schengen-reglerna kommer att gälla igen.