Nyheter Ekonomi Världen

Tusk lovar lunch-deal med London

Samtalen om britternas EU-relationer, mellan David Cameron (till höger) och Donald Tusk, fortsätter i London.
Samtalen om britternas EU-relationer, mellan David Cameron (till höger) och Donald Tusk, fortsätter i London.

Till lunch på tisdagen utlovas nya förslag på lösning av britternas framtida relation till Bryssel.Hur resultatet presenteras är nästan lika viktigt som hur det ser ut.

Efter en middag i London i söndags meddelade såväl premiärminister David Cameron som EU:s permanente ordförande Donald Tusk att ingenting ännu spikats.

– Vi gör framsteg men det är mycket arbete kvar att göra inom alla fyra områden – i vissa områden mer arbete än i andra, sade en talesperson för Cameron.

Tidigt på måndagskvällen kom nya bud från Tusk.

"I morgon vid lunchtid kommer jag att lägga fram förslag för en ny lösning för Storbritannien i EU. Goda framsteg under de senaste 24 timmarna, men fortfarande finns olösta frågor", hälsade han via Twitter.

Viktig presentation

Att förslagen läggs fram lär dock knappast betyda att förhandlingarna är över. I stället lär diskussionerna nu bara bli än mer intensiva inför det toppmöte i Bryssel den 18–19 februari då det är tänkt att EU:s stats- och regeringschefer ska kunna enas.

Hur själva resultatet kommer att presenteras kommer att spela en stor roll.

Premiärminister David Cameron lär behöva lägga fram uppgörelsen som att han har vunnit en stor seger i förhandlingarna för att kunna hoppas på vinst för "stanna kvar"-sidan i den folkomröstning som sedan väntar om EU-medlemskapet, tidigast i slutet av juni.

Välfärdskrav

Cameron har fört fram en lång rad krav för att stärka Storbritanniens ställning gentemot Bryssel. Främsta stötestenen är önskemålet om att landet ska få undanta inflyttade EU-medborgare från fullständiga välfärdsförmåner i upp till fyra år, ett krav som EU-kommissionen och andra EU-länder varit starkt tveksamma till.

Från framför allt fransk sida finns samtidigt oro för att förhandlingarna ska ge Storbritannien – och andra länder utanför eurosamarbetet – alltför stort inflytande över sådant som euroländerna själva vill gå vidare med.

EU-kommissionen ligger i sin tur lågt – åtminstone utåt.

– Ingenting är klart förrän allt är klart. Kommissionen kommenterar inte de steg som hittills uppnåtts i processen och förhandlar inte via media, sade huvudtalesmannen Margaritis Schinas på sin dagliga pressbriefing i Bryssel på måndagen.