Nyheter Världen

Tutus dotter gift – förbjuds predika

Desmond Tutu tillsammans med sin dotter Mpho Tutu, numera Mpho Tutu- van Furth. Arkivbild.
Desmond Tutu tillsammans med sin dotter Mpho Tutu, numera Mpho Tutu- van Furth. Arkivbild.

Fredspristagaren Desmond Tutus dotter förbjuds att predika i den sydafrikanska anglikanska kyrkan. Hon är präst i kyrkan men förlorade licensen efter att ha ingått äktenskap med en kvinna.

Sydafrikas anglikanska kyrka erkänner inte homoäktenskap utan enbart äktenskap mellan en kvinna och en man.

Desmond Tutu är en av Sydafrikas mest kända apartheidmotståndare. Efter rasåtskillnadspolitikens sammanbrott på 90-talet blev han utsedd till ärkebiskop i Kapstaden och biskop i vad som nu är anglikanska kyrkan.

84-årige Desmond Tutu har tidigare förespråkat lika äktenskapsrätt för alla. Hans dotter, Mpho Tutu, är nu gift med pediatrikprofessorn Mareceline van Furth och de bär det gemensamma efternamnet Tutu- van Furth.

– Några av våra olikheter är uppenbara. Hon är lång och vit, jag är svart och vertikalt utmanad (kort), säger Mpho Tutu- van Furth, som dock tycker att det med tanke på Sydafrikas historia är ironiskt att deras likhet förefaller vara en källa till oro för andra.

Mpho Tutu- van Furth säger att pappan, som numera har bräcklig hälsa, blev "ledsen men inte förvånad" över nyheten att hon förbjuds att predika. Hon tillägger att hon valde att lämna tillbaka licensen i stället för att bli fråntagen den.

Läs också