Nöje Film

Tuva Novotny prisad i Danmark

Svenska skådespelaren Tuva Novotny vann pris för bästa kvinnliga huvudroll vid den danska filmgalan Robert. Arkivbild.
Svenska skådespelaren Tuva Novotny vann pris för bästa kvinnliga huvudroll vid den danska filmgalan Robert. Arkivbild.

Svenska skådespelaren Tuva Novotny vann pris för bästa kvinnliga huvudroll vid den danska filmgalan Robert, danska motsvarigheten till svenska Guldbaggegalan.

Hon får statyetten för sin roll i det Oscarsnominerade krigsdramat "Kriget" där hon spelar fru till en soldat som, med många problem i bagaget, kommer hem från kriget i Afghanistan.

– Jag älskar Danmark, jag älskar att bo här och jag älskar den danska filmbranschen. Det betyder mycket att folk har blivit berörda av filmen då det var det vi önskade. Vi ville ge tillbaka något till alla som har gett oss sin verklighet, så vi kunde göra filmen, sade Tuva Novotny när hon fick utmärkelsen.

Tuva Novotny slog på 1990-talet igenom i tv-serien "Skilda världar" och har därefter medverkat i filmer som "Jalla! Jalla!", "Smala Sussie" och "Fyra veckor i juni".

Priset för bästa manliga huvudroll gick till Ulrich Thomsen för sin roll i filmen "Summer of '92" och statyetten för bästa film fick regissören Martin Zandvliet för sitt historiska drama "Under sanden".