Nyheter Världen

Tvärsäkra siffror på osäker grund

Hillary Clinton har ett litet försprång i opinionsmätningarna, men frågan är om mätningarna speglar den verkliga väljaropinionen. Arkivbild.
Hillary Clinton har ett litet försprång i opinionsmätningarna, men frågan är om mätningarna speglar den verkliga väljaropinionen. Arkivbild.

Nu drar valrörelsen i USA igång på allvar och redan duggar opinionsmätningarna tätt. Men kan vi tro på dem? I Storbritannien missade instituten brexit.

Bara två brittiska opinionsmätningar visade rätt under veckan före omröstningen om EU. Det faktiska resultatet visade att fler väljare på landsbygden och fler äldre röstat än vad mätinstituten förutsett.

– När valdeltagandet generellt är lågt och dessutom kraftigt varierar mellan grupper som tycker olika, ja då blir det svårt. Jag tror att det hände i Storbritannien, säger Carl Melin, expert på opinionsmätningar.

Svårt mäta valdeltagande

Samma situation gäller i USA, där valdeltagandet skiljt mellan presidentval och andra val. Inför de senaste två presidentvalen visade de flesta mätningar fel. Valdeltagandet blev högt och Obama fick stort stöd bland unga och minoritetsgrupper.

– Det återstår att se om de kommer att gå och rösta i samma utsträckning nu, säger David Ahlin, opinionschef vid Ipsos.

Ett mönster har upprepats där republikanernas kärnväljare röstar i mellanvalen, medan demokraternas väljare i högre grad röstar i presidentvalen.

Men det har även blivit svårare att mäta opinionen då färre svarar när opinionsinstituten ringer. Fler metoder börjar nu användas.

Ännu mycket osäkra mätningar

– Jag undviker att lita på enskilda mätningar, för vi vet att det är svårare att mäta i dag. Man får titta på de vägda medeltal där flera olika mätningar slagits samman, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap.

Först framåt hösten blir mätningarna någorlunda tillförlitliga, menar experterna.

– Man kan se på resultaten i primärvalen. Även om många blev överraskade över att Trump vann, så ledde han i nästan alla mätningar. De visade rätt. Det talar för att de mätningar som nu visar ett övertag för Clinton förmodligen är korrekta, säger Carl Melin.

Dolda väljarreserver?

Sören Holmberg tror att loppet är jämnare än vad mätningarna just nu visar.

TT: Kan det bli så att Trump överraskar, och liksom Obama drar nya väljare till valurnorna?

– Ja, absolut. Den stora osäkerheten är i vilken grad libertarianerna, som i dag har 6–8 procent av rösterna, röstar på honom. Där har han en dold reserv att hämta.

Avgörande tror han blir om Bernie Sanders lyckas få sina yngre supportrar att rösta på Clinton.

– Om det inte händer och valdeltagandet blir lågt, då får Hillary Clinton bekymmer, säger Holmberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset