Teknik Utbildning Nyheter Sverige

Tvättråd till kritiserat institut

Karolinska institutet måste tvätta sina byk hårdare, tycker den före detta utredaren Bengt Gerdin.
Karolinska institutet måste tvätta sina byk hårdare, tycker den före detta utredaren Bengt Gerdin.

Alla som bör ta sitt ansvar för forskningen kring konstgjorda luftstrupar på Karolinska institutet har inte gjort det. Det säger den förre utredaren Bengt Gerdin till TT.– Det är inte färdigtvättat ännu.

Hittills har rektor, dekanus och rektorsrådet vid Karolinska institutet (KI) avgått till följd av den hårt kritiserade forskningen kring syntetiska luftstrupar. Rektorn, Anders Hamsten, kastade in handduken efter att ha konstaterat att han gjort en "närmast total felbedömning" av kirurgen Paolo Macchiarini.

Därefter har även dekanus Hans-Gustaf Ljunggren samt rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke klivit åt sidan.

Det tycker professor Bengt Gerdin, som var den som utredde misstankarna om forskningsfusk, är bra. Men han hävdar samtidigt att KI måste gå hårdare fram i sin reningsprocess, om institutet vill återfå allmänhetens förtroende.

– Det är faktiskt vad det handlar om, en katharsis. En del säger att hela Karolinska institutet är genomruttet. Så är det ju inte. Karolinska är en oerhörd resurs för svensk forskning och det är bara en liten del det handlar om, men det är inte färdigtvättat ännu, säger Bengt Gerdin.

TT: Vilka fler bör gå, tycker du?

– Jag har inga detaljkunskaper, men jag har noterat att det finns flera personer som arbetade över Macchiarini, i chefsställning, som såg vad som hände, men som ännu inte tagit sitt ansvar.