Nyheter Sverige

Tvättsvampar ska få fler att duscha

Landets simhallar vill få badgästerna att tvätta sig mer noggrant före bad. Målet är att behöva använda mindre klor i bassängerna. Arkivbild.
Landets simhallar vill få badgästerna att tvätta sig mer noggrant före bad. Målet är att behöva använda mindre klor i bassängerna. Arkivbild.

Inför sportlovet tar landets simhallar krafttag mot simhallssnusket.Tvättsvampar delas ut – i syfte att få fler att duscha ordentligt före badet.Målet är att mindre klor ska behövas i bassängerna.

Skölja av sig lite snabbt innan badet, med badkläderna på? Nej, det duger inte, enligt ansvariga på badhusen. En ordentlig dusch och välschamponerat hår ska det vara.

– Om man tvättar sig noga innan man hoppar i vattnet går det åt mindre kemikalier för att rena vattnet. Det blir en bättre miljö både för badgästerna och för personalen, säger Mats Ivarsson, enhetschef för baden i Gävle kommun.

Under sportlovsveckorna deltar många av Sveriges simhallar i en gemensam kampanj för att förbättra hygienen i bassängerna. Sundstabadet i Karlstad delar ut tvättsvampar.

– Vi har också stora behållare med tvål mitt i duschrummen. Jag tror att alla besökare i grunden vill göra rätt, men de kan behöva en konkret påminnelse. Där ligger vårt fokus, att upplysa om fördelarna, säger verksamhetschef Stephan Hammar.

Kloret dras till smutsen och duschar du noga innan kommer du inte heller att lukta klor efteråt.

– Det är ett enkelt test man kan göra på sig själv efteråt: Luktar man starkt av klor har man tvättat av sig för lite, säger Mats Ivarsson.