Nyheter Världen

Två år sedan MH 370 försvann

Flera anhöriga till passagerarna vägrar att ge upp hoppet. Arkivbild.
Flera anhöriga till passagerarna vägrar att ge upp hoppet. Arkivbild.

Vart det malaysiska MH 370 tog vägen är fortfarande ett mysterium. Två år efter att planet försvann över Siamviken kräver både anhöriga och experter att sökandet fortsätter.– Det är ett måste att hitta planet, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.

Ett enda stycke av planet har hittats. En liten bit av vingen påträffades på ön Réunion i september förra året: Sedan dess har flera misstänkta föremål hittats, men det har inte gått att bevisa att de kommer från planet. I förra veckan upptäcktes en vrakdel på en strand i Moçambique, men Hans Kjäll, flygsäkerhetsexpert, tror inte att den tillhör flight MH 370.

– Biten på Réunion var täckt av koraller och alger som fastnat när den flutit runt halva Indiska Oceanen. Men den i Moçambique ser ut som att den kommer från en verkstad, säger han.

Brand bakom?

Teorierna kring vad som låg bakom haveriet, som inträffade när planet var på väg till Peking från Kuala Lumpur, har gått isär. Malaysiska myndigheter tror på sabotageteorin och på nätet finns en uppsjö av mer eller mindre trovärdiga förklaringar. Den teori som enligt Hans Kjäll är mest gångbar är den om de 200 kilo litiumbatterier som fanns ombord på planet.

– De kan ha skapat en katastrofartad brand i bagageutrymmet under cockpit. Systemet på mittkonsolen i cockpit brändes ut och flygplanet flög sedan på eget bevåg.

Enligt Hans Kjälls teori tappade piloten kontroll över planet som då tog sig upp på högre höjd och stabiliserade sig. Där flög det vidare innan det svängde ut över Indiska oceanen och försvann.

Svarta lådan

Ju längre tiden går desto mindre är chansen att få reda på vad som faktiskt hände. Men "den svarta lådan" kan enligt Hans Kjäll fortfarande vara till viss hjälp om den återfinns.

– Det finns en chans att den fortfarande fungerar och då kan man få ut någonting.

Två år efter katastrofen strömmar nu stämningsansökningar in från passagerarnas anhöriga. Dagen före tvåårsdagen på tisdagen, samtidigt som tidsfristen för att stämma bolaget går ut, lämnade anhöriga till tolv passagerare in stämningsansökningar.

– Familjerna har långsamt börjat acceptera att deras anhöriga inte kommer hem. Men samtidigt vill de inte godta den verkligheten, utan de fortsätter vänta. Det är väldigt smärtsamt, säger advokaten Zhang Qihuai, som representerar de anhöriga, till AFP.

Rob Griffith
Sökandet har hittills avverkat 120 000 kvadratkilometer av Indiska oceanen, men har inte gett några svar. Arkivbild.
Joshua Paul
På en minnesceremoni i söndags släppte anhöriga till passagerarna iväg ballonger.