Sport

Två av fyra i OS-judon utslagna direkt

"Man vill bara gråta". En besviken Robin Pacek efter förlusten i första matchen, som efter regeländringar i OS-judon innebär att han är utslagen direkt.
"Man vill bara gråta". En besviken Robin Pacek efter förlusten i första matchen, som efter regeländringar i OS-judon innebär att han är utslagen direkt.

Efter fyra minuter var Mia Hermansson utslagen ur OS-judon. Sedan var det Robin Paceks tur att gå samma öde till mötes.– Man vill bara gråta. Man har satsat på det här i 15 år och så förlorar man första matchen, sade han till TT efter matchen mot amerikanen Travis Stevens.

Robin Pacek gick en tuff match mot amerikanen och var arg och besviken när matchen och OS i Rio var över. På väg till mixade zonen drämde han näven i stängslet, skakade på huvudet och bet ihop käkarna. Sedan försökte han förklara vad som hände under de fem matchminuterna.

Han upplevde det som ganska jämnt de första minuterna, sedan tog det stopp.

– Jag har slagit honom innan. Och nu slog han mig. Jag lät honom ta sitt och så greppade jag men det gick inte, sade Pacek som försökte ställa sig upp snabbt när motståndaren for i mattan, för att få psykiskt övertag.

"Jäkligt förberedd"

Men amerikanen hoppade upp lika snabbt.

– Han var jäkligt bra förberedd. Första gången han gjorde det tänkte jag ingenting, men andra gången – då började de negativa tankarna komma som man måste vinna över.

På frågan om hur han blickar framåt är svaret:

– I dag är jag judoka, och jag hoppas att det ska bli så framöver också.

"Lurad upp på läktaren"

Mia Hermansson åkte ganska snabbt i mattan mot Edwige Gwend från Italien, rankad elva, i 63-kilosklassen.

– Jag blev lurad upp på läktaren kan man ju säga. Det kändes ganska bra, men det var lite lurigt för hon brukar kasta framåt och då försvarade jag mig framåt. Sedan drog hon bakåt, sade 19-rankade Hermansson efter förlusten.

Det var en besviken Hermansson som talade med TT direkt efter matchen i mixade zonen. Hon tittade neråt och skakade på huvudet.

– Jag hade förväntat mig att vinna, men kanske inte förväntat mig hennes form. Nu är det väl ingen som kommer hit i dålig form men det är tufft.

Tidigare fanns chans till återkval redan från första matchen, men efter att reglerna ändrats har de tävlande ingen chans till återkval förrän vid kvartsfinalen. Det innebär att OS tog slut direkt.

– Det går fort som fasen och det är tråkigt, så tråkigt att det är över så snabbt när man har väntat så länge på det, sade hon.

Marcus Nyman härnäst

Sverige har trots allt hela fyra judokor på plats i OS och under onsdagen är det dags för Marcus Nyman och den äldre Pacekbrodern, Martin.

– Jag ska heja, jag tror på minst en medalj för Sverige, sade Hermansson.

– De kommer att slåss om medaljer, de är duktiga båda två, sade Robin Pacek.

Jessica Gow/TT/TT
Stopp direkt för de svenska judoutövarna i Rio under tisdagen. Mia Hermansson åkte ut mot Edwige Gwend från Italien i 63 kilosklassen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset