Sport Nyheter

Två britter dömda till fängelse

Det utbröt bland annat bråk på läktarna efter EM-matchen mellan England och Ryssland.
Det utbröt bland annat bråk på läktarna efter EM-matchen mellan England och Ryssland.

England och Ryssland riskerar att bli utslängda från EM om supportrarna inte håller sig i skinnet.Två britter har dömts till fängelse för delaktighet i bråken i Marseille.Roy Hodgson och Wayne Rooney vädjar om lugn bland sina supportrar, men en rysk fotbollsledare eldar på de sina.

En 41-årig sjuksköterska och en 20-årig kock, båda brittiska män, dömdes på måndagen till fängelse – tre respektive två månader – i fransk domstol för sin roll i våldsamheterna i samband med EM-mötet i fotboll mellan England och Ryssland i Marseille.

I Ryssland får de våldsamma fansen visst stöd.

Den ultranationalistiska politikern Igor Lebedev, som också sitter i Ryska fotbollsförbundets styrelse, skriver på Twitter:

"Jag kan inte se något fel med supporterbråk. Tvärtom, killarna gjorde det bra. Fortsätt så!"

Lebedev menar att lördagens sammandrabbningar mellan ryssar och engelsmän, i samband med EM-matchen i Marseille, inte var supportrarnas fel. Han skyller i stället händelserna på den franska polisens "oförmåga att organisera sådana här evenemang".

Inför och efter lördagens EM-match mellan England och Ryssland i Marseille hamnade engelska supportrar i bråk med ryska. 35 personer skadades, varav tre allvarligt, i den värsta sammandrabbningen i mästerskapssammanhang sedan VM 1998 i Frankrike. För en av de skadade är läget kritiskt men stabilt.

150 ryska huliganer

Marseilles åklagare Brice Robin säger vid en presskonferens att det var ett 150-tal "för uppgiften väl förberedda och tränade ryska fotbollshuliganer" som låg bakom det mesta av våldet.

– De var förberedda på väldigt snabba och våldsamma attacker, säger Robin, och medger att man aldrig lyckades gripa ryssarna.

Ett 20-tal personer greps i oroligheterna inför och efter matchen. Tio av de gripna, sex britter, en österrikare och tre fransmän, ställs inför rätta redan på måndagen.

Rooney: "Var förnuftiga"

Englands förbundskapten Roy Hodgson och lagkaptenen Wayne Rooney har gått ut med en vädjan till sina supportrar att undvika sammandrabbningar liknande dem mot Ryssland i helgen.

– Hamna inte i trubbel. Vi vill verkligen vara kvar i turneringen, säger Hodgson.

Rooney säger till supportrarna:

– Riskera inget, var förnuftiga och fortsätt med ert starka stöd till spelarna.

England möter Wales i Lens på torsdag och i grannstaden Lille ska Ryssland spela mot Slovakien på onsdag. Brittisk polis ber nu engelska supportrar att undvika att åka till Lille.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset