Nyheter Toppnyheter

Två stater var för Sanders och Cruz

Ted Cruz, här på ett valmöte i Wichita, vinner i Kansas.
Ted Cruz, här på ett valmöte i Wichita, vinner i Kansas.

Texassenatorn Ted Cruz vinner Republikanernas nomineringsmöten i både Kansas och Maine över den kontroversielle affärsmannen Donald Trump.– Vad vi ser är att vi nu ändrat momentum, säger Cruz.För Demokraterna vinner Bernie Sanders i Kansas och Nebraska, medan Hillary Clinton tar Louisiana.

– Om vi är splittrade, vinner Donald, och om Donald vinner, vinner Hillary, säger Cruz till journalister i Idaho sedan han utropats till segare i Kansas.

– Nu är det dags för oss (inom partiet) att göra gemensam sak, säger han och tillägger att det är upp till de andra kandidaterna att bestämma hur de vill göra.

Cruz får nära 50 procent av stödet i Kansas, Trump 23 procent, enligt flera stora amerikanska mediebolag. Floridasenatorn Marco Rubio kommer trea med omkring 16 procent, medan Ohioguvernören John Kasich, som ännu inte hoppat av, slutar ännu längre bak med bara lite över 10 procent.

Cruz tar också hem nomineringsmötet i delstaten Maine.

Enligt den tidiga rösträkningen leder däremot Trump i delstaten Kentucky, rapporterar Reuters.

Primärval och nomineringsmöten äger under lördagen rum i delstaterna Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine och Nebraska. 178 delegater står på spel för Republikanerna och 156 för Demokraterna, enligt ABC News.

I det demokratiska lägret vinner Vermontsenatorn Bernie Sanders nomineringsmötet i både Kansas och Nebraska.

"Det är officiellt, Bernie Sanders tar Kansas", twittrar partiet.

Sanders kampanj skickade snabbt ut ett mejl till supportrarna för att be om mer pengar. "Kvällens seger betyder att vår politiska revolution har vunnit i de tre senaste staterna", skriver Sanders.

Hillary Clinton, som har starkt stöd bland svarta väljare och minoriteter, tar dock hem segern i sydstaten Louisiana.

Carlos Osorio/AP/TT
Bernie Sanders, här framför supportar i Warren, Michigan, vinner Demokraternas nomineringsmöte i delstaten Kansas.