Sport

Två svenska kastare till final

Tracey Andersson.
Tracey Andersson.

Det var på håret – men det blev EM-final.Tracey Andersson slog till i sitt sista kast i släggkvalet och Kim Amb hade marginalerna på sin sida i spjutkvalet.– Jag var lite spänd. Men så kände jag: "jag vill så gärna till finalen", sade Andersson till TV12.

Inför sitt tredje och sista kast låg 31-åriga Andersson utanför topp tolv som skulle få kasta i finalen i friidrotts-EM i Amsterdam. Då nådde Anderssons slägga 68,08 meter och hon tog sig upp till elfte plats i kvalet.

– Jag kände att det gick ut mer kraft i släggan i det sista kastet, sade hon.

För knappt tre veckor sedan satte Andersson svenskt rekord med ett kast på 70,99.

För släggkvalets andra svenska, Marinda Petersson, slutade tävlingen i besvikelse. 21-åriga Petersons bästa kast nådde 64,65 meter och hon var nära tre och en halv meter från en finalplats.

Kim Amb gick till final som tolfte och sista man med ett kast på 80,70 meter i spjutkvalet. Svensken hade tolv centimeter tillgodo på italienaren Roberto Bertolini.

– Det var hjärtklappning. Jag hade tur och är otroligt lycklig. Nu är det bara att ladda om för final och då ska det kastas långt. Det känns som om jag har några meter till i mig, sade Amb till TV12.

Gabriel Wallin var inte i närheten av en finalplats. Han nådde som bäst 76,00. Inte heller finländaren Tero Pitkämäki, världsmästare i Osaka 2007 och VM-bronsmedaljör så sent som förra året, tog sig vidare. Han blev 14:e man i kvalet på 80,52.