Nyheter Ekonomi Världen

Tvådagarsvecka införs i Venezuela

I lördags var Caracasförorten El Hatillo utan elektricitet i ett dygn.
I lördags var Caracasförorten El Hatillo utan elektricitet i ett dygn.

Venezuelas regering kortar arbetsveckan för offentliganställda från fem till två arbetsdagar för att spara elektricitet. De anställda kommer att fira helgen redan på tisdag kväll, för att återigen knata till jobbet på måndag morgon veckan därpå. Undantag görs för "nödvändigt arbete", enligt vicepresident Aristóbulo Istúriz, som meddelade beslutet i venezuelansk tv.

De offentliganställda jobbar sedan tidigare endast sex timmar per dag, och är lediga fredagar, som ett sätt att hantera bristen på elektricitet.

Även landets unga har anledning att glädjas – eller oroa sig beroende på hur studiemotiverade de är: Grundskolor och gymnasieskolor håller från och med nu stängt på fredagar.

Myndigheterna skyller på vädret som torrlagt de kraftverksdammar som förser Venezuela med ström. Kritiker anser i stället att den svaga ekonomin och misskötsel av landets energinätverk ligger bakom.

Fernando Llano/AP/TT
Venezuelas vicepresident Aristóbulo Istúriz (till höger) syntes tillsammans med president Nicolás Maduro (till vänster) i förra veckan vid ett firande av självständighetskampen från Spanien som inleddes för 206 år sedan. Arkivbild.