Nyheter Sverige

Tvångssteriliserade kan ersättas

Nu kan tvångsseriliserade få ersättning. 
Nu kan tvångsseriliserade få ersättning. 

Transpersoner som bytt juridiskt kön och tvingats att sterilisera sig kan få rätt till ersättning av staten.– Det skulle vara en upprättelse, säger transsexuella Maria om lagstiftningen som kan komma att träda i kraft 2018.

Omkring 800 personer beräknas ha genomgått könskorrigering under de drygt 40 år som lagen krävde att de som ville byta kön skulle sakna fortplantningsförmåga, uppger Svenska Dagbladet.

För tre år sedan ändrades både praxis och lagstiftning. Då startade också Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) en skadeståndsprocess. Den dåvarande alliansregeringen stretade emot, men nu meddelar den rödgröna regeringen att personer som drabbades av kravet på sterilisering ska få ersättning.

– Det tillhör ett modernt samhälle att kunna ge den här typen av ersättning och att kunna slå fast att det är ett synsätt som vi anser är helt förkastligt, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S) till SvD.

Hur stora belopp det kan bli fråga om är oklart. Men personer som fram till 1970-talet tvingats sterilisera sig på grund av "rashygieniska , sociala eller medicinska orsaker" har fått ett schablonbelopp på 175 000 kronor vardera, enligt tidningen.

►LÄS MER:  Freja, 18, är ickebinär: "Strukturerna dödar transpersoner"

►LÄS MER:  Transpersoner mer utsatta för psykisk ohälsa

Erik Nylander/TT

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S). Arkivbild.