Sport Nöje

Tv-comeback för Lasse Bengtsson

Lasse Bengtsson gör comeback i tv-rutan i sommar.
Lasse Bengtsson gör comeback i tv-rutan i sommar.

Snart 65 år gammal dyker Lasse Bengtsson återigen upp i tv-rutan. Den tidigare TV4-profilen blir reporter för Viasat under sommar-OS i Rio de Janeiro. – Jag slår definitivt ett slag för de mer rutinerade, säger han.

Sex år har gått sedan Lasse Bengtsson lämnade programledarjobbet på TV4 för ett arbete på Svenska Afghanistankommittén i Kabul. 2014 gjorde han comeback i journalistiken, som inhoppare för Lotta Bromé i "P4 Extra", men först i sommar blir det tv igen.

– Tv är ju en märklig historia. Det blir en sådan väldig uppmärksamhet. Det var ju ett av skälen till att jag tyckte det var bra att ta ett brejk, säger Lasse Bengtsson.

Faran med tv

Pausen var nyttig, tillägger han. Den behövdes för att "korrigera världsbilden".

– Man får ibland en lite felaktig uppfattning om sig själv, att man är lite för viktig, i tv. Det är en fara med tv.

Sommarens OS blir inte Lasse Bengtssons första sportrodeo. Han har bevakat sport både i tv och radio, bland annat sommar-OS (Moskva 1980) och vinter-OS (Calgary 1988) för Sveriges Radio.

Ändå är han beredd på negativa reaktioner.

– De som kollar på sport tycker sig veta allting. Och en del av dem uttrycker sig ganska brutalt när det gäller människor. Jag förväntar mig både ditten och datten.

Vikten av rutin

Samtidigt drar han sig inte för att understryka vikten av något han besitter: rutin.

– Det är min allmänna uppfattning att risken är att medierna bara befolkas av mycket unga personer med – med all respekt – delvis begränsad erfarenhet, säger han.

– Det är bara att kolla på amerikanska tv-bolag, vilka de skickar ut till OS till exempel. Det är inte juniorer. Enbart i alla fall.

JANERIK HENRIKSSON / TT
Lasse Bengtsson. Arkivbild.