Teknik Nyheter Toppnyheter Världen

Tvivel på Nordkoreas vätebombsprov

Sydkoreaner på en järnvägsstation i Seoul tittar på en nyhetssändning med Nordkoreas besked om en provsprängning.
Sydkoreaner på en järnvägsstation i Seoul tittar på en nyhetssändning med Nordkoreas besked om en provsprängning.

Ett enigt FN:s säkerhetsråd fördömer Nordkoreas senaste kärnvapentest. "Ytterligare åtgärder" förbereds mot regimen i Pyongyang, som på onsdagen hävdade att man provsprängt en vätebomb.USA säger dock att det ännu saknas bevis för en sådan.

Efter ett kort möte i FN:s säkerhetsråd kunde de 15 medlemmarna enas om att "starkt fördöma" Nordkoreas kärnvapentest som beskrivs som ett "klart hot mot internationell fred och stabilitet". I uttalandet heter det att Nordkoreas senaste provsprängning var ett "klart brott mot säkerhetsrådets resolutioner". Rådet fördömer enhälligt testet och ska förbereda "ytterligare åtgärder" mot Nordkorea.

Nordkorea har tidigare genomfört kärnvapenprov tre gånger. Denna gång hette det i ett meddelande i den statliga televisionen att landets "första vätebombsprov" framgångsrikt hade genomförts. En dryg timme innan hade ett skalv registrerats i området där landets anläggning för kärnvapenprov ligger.

Ledare antydde

Om det stämmer att Nordkorea sprängt en vätebomb så innebär det ett stort forskningssteg i landets kärntekniska program. Kim Jong-Un antydde i början av december att landet har utvecklat en vätebomb, uttalanden som möttes med skepsis i omvärlden. Många andra av Pyongyangs tidigare anspråk gällande sin kärnvapenförmåga har aldrig kunnat verifieras.

Även den här gången uttrycks tvivel. Vita husets talesman Josh Earnest säger att inledande analyser av provsprängningen "inte stämmer överens" med Nordkoreas uttalande om en vätebomb.

– Det finns ingenting som har hänt de senaste 24 timmarna som lett till att USA:s regering ändrar sin bedömning av Nordkoreas tekniska och militära förmågor, säger Earnest.

Misslyckat försök

Svenska experter tvivlar också på uppgifterna om en vätebomb.

– Min ryggmärgsreaktion är att om det var någonting, så var det ett misslyckat försök, säger Tord Johansson, kärnfysiker och professor vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

– Annars så skulle det ha märkts av mycket mer, varit en betydligt kraftigare sak, säger han till TT.

Inga slutsatser

Enligt Anders Ringbom, forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut, går det inte att dra några slutsatser om huruvida det verkligen rörde sig om en vätebomb.

– Vad vi vet, utifrån de data vi har, det är att vi har en seismisk signal som har en magnitud på fem, ungefär. Det betyder att det är ett prov, eller en explosion, som har skett som är ungefär lika kraftig som den som utfördes 2013. Då bedömde vi att laddningsstyrkan var 10 till 20 kiloton, säger han.

Om radioaktivitet släpptes ut i luften i samband med explosionen så är det möjligt att detta kan detekteras av mätsystem i Japan de närmaste dagarna.

– Då kan man eventuellt få lite mer information. Men det är inte säkert alls. Det kan dröja ytterligare tid också, säger Ringbom.

Nordkorea genomförde atomprovsprängningar 2006, 2009 och 2013. Vid samtliga tre tillfällen skedde det vid anläggningen Punggye-Ri.