Sport

Tysk fotbollsshow i EM

Julian Draxler gjorde både mål och assist mot Slovakien.
Julian Draxler gjorde både mål och assist mot Slovakien.

Alarmlampan blinkar – Tyskland har rullat igång.Världsmästaren är enkelt klar för EM-kvartsfinal, med Julian Draxler som ny chefsunderhållare på kanten.

– Jag är väldigt glad över att jag gjorde en bra match och kunde hjälpa laget, säger matchens lirare anspråkslöst efter Tysklands 3–0-uppvisning mot Slovakien i Lille.

Det var sannolikt den bästa landskampen hittills – och det stora internationella genombrottet – för 22-åringen från Wolfsburg. Fast själv undviker han överord.

– Några minuter efter matchen är det svårt att analysera, men jag är glad över att jag kunde vara med och avgöra, säger Draxler på presskonferensen efter vinsten i söndagens åttondelsfinal.

Överlägset

Slovakien hade gott hopp om att kunna störa tyskarna efter att ha vunnit med 3–1 i en träningsmatch i Augsburg för bara en månad sedan.

Men tji fick de.

Tyskland startade i snälltågstempo, rullade runt och passade och spelade ut som om man mötte ett juniorlag. De ytterst få gånger man tappade bollen så togs den omedelbart tillbaka, med klockrena brytningar.

Briljant Draxler

Sju minuter tog det innan första målet kom.

Mittbacken Jerome Boateng stod precis utanför straffområdet och volleyskickade in 1–0 på retur från en hörna, via slovakiska tår.

2–0 kom strax före paus när Draxler – in i laget i stället för Mario Götze – dribblade sig fram till vänster och petade snett inåt bakåt till Mario Gomez som lätt styrde in tvåan.

Sedan fick Draxler själv göra trean i andra halvlek, sedan Mats Hummels nickat en hörna nästan rätt upp i luften och Draxler sedan på Zlatan Ibrahimovic-manér vinklat in en axelhög volley bakom Matus Kozacik i Slovakiens mål.

Petas inte igen?

Draxler var full av spelvilja efter att ha fått stå vid sidan om i två matcher.

– Vi har mycket kvalitet i laget. Därför är det inget problem att spela en eller två matcher, men jag försöker hela tiden visa på träning att jag är värd att satsa på, säger mittfältaren, som gick in i matchen med specifika order att utmana.

– Ja, han (förbundskapten Joachim Löw) ville att jag skulle göra det. Och det gav mig självförtroende att han litade på mig, säger Draxler.

Tuff kvartsfinal

Den tyska uppvisningen var närmast total. Mesut Özil hade till och med råd att missa en straff, då Matus Kozacik slängde sig åt rätt håll och kunde styra bort bollen.

Stackars Slovakien hade hoppats få chansen med sina snabba kontringar, men fick sällan ens låna bollen. Typiskt nog följdes lagets klart bästa chans – en nick från Juraj Kucka – nästan omedelbart av det tyska 2–0-målet.

För världsmästaren växer hoppet om första EM-titeln sedan 1996. Motståndet härnäst blir dock betydligt tuffare: i kvartsfinalen i Bordeaux på lördag väntar vinnaren mellan Spanien och Italien.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset