Sport

Tysk tv: Rysk minister dolde dopning

Vitalij Mutko. Arkivbild.
Vitalij Mutko. Arkivbild.

Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko var direkt inblandad i att dölja dopning inom rysk idrott.Den påstår den tyska tv-kanalen ARD/WDR.

Tv-kanalen säger sig ha bevis, i form av dokument, som visar att Mutko har dolt ett positivt dopningsprov från en fotbollsspelare från den högsta ryska ligan.

ARD/WDR säger också, i ett program som sändes under onsdagen, att man vet att ryska idrottstränare som stängts av på livstid på grund av dopning fortsatt att träna toppidrottare.

Mutko säger till nyhetsbyrån Interfax att de nya anklagelserna syftar till att påverka Internationella friidrottsförbundet (IAAF) som inom kort ska ta ställning till om rysk friidrott ska fortsätta vara avstängd eller tillåtas tävla internationellt igen. I ett uttalande från Kreml säger talesmannen Dmitrij Peskov att man kommer att behandla alla ogrundade dopningsanklagelser som förtal.

Det var ARD/WDR:s tidigare avslöjande av systematisk dopning som ledde till att rysk friidrott stängdes av från internationellt tävlande och att flera friidrottshöjdare, bland andra IAAF:s förre ordförande Lamine Diack, utreds för mutbrott.

Ryska myndigheter meddelade på onsdagen att de startar en brottsutredning mot de som ledde rysk friidrott mellan 2009 och 2013. De anklagas för maktmissbruk. Tidigare i år stängdes förre friidrottsordföranden Valentin Balachnitjev av på livstid av det Internationella friidrottsförbundet för att ha tagit emot mutor för att hemlighålla positiva dopningsfall.

Enligt rysk lag kan maktmissbruk ge upp till fem års fängelse.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset