Nyheter Världen

Tyskar mer fientliga mot muslimer

Flyktingfientlig demonstration i tyska Erfurt. Arkivbild.
Flyktingfientlig demonstration i tyska Erfurt. Arkivbild.

Fyra av tio tyskar vill förbjuda muslimer från att invandra till Tyskland, enligt en ny studie. Allt fler tyskar – åtta av tio – tycker också att staten ska vara mindre generös i prövningen av asylansökningar.

Fientliga attityder mot muslimer ökar kraftigt i Tyskland. Det visar en studie från universitetet i Leipzig. 41 procent av tyskarna vill förbjuda muslimsk invandring, vilket kan jämföras med 37 procent 2014. Samtidigt uppger hälften av alla tyskar att antalet muslimer i Tyskland ibland får dem att känna sig som främlingar i sitt eget land.

Den så kallade Mitte-studien genomförs vartannat år och har som syfte att kartlägga högerextrema tendenser i det tyska samhället. Trots tilltagande fientlighet mot muslimer har andelen tyskar med "sluten, högerextrem världsbild" – en term som bland annat inbegriper främlingsfientlighet, antisemitism, fördragsamhet med nationalsocialism och förespråkande av diktatur – inte ökat.

Under efterkrigstiden har det tyska partiväsendet i stort sett varit förskonat från högerextremism och populism, delvis på grund av ett lagstadgat förbud mot organisationer som anses motarbeta den "frihetliga, demokratiska grundordningen". Den eran tycks dock gå mot sitt slut.

De senaste åren har Alternativ för Tyskland (AFD), ett parti som vill stoppa muslimska böneutrop, förbjuda heltäckande religiös klädsel på allmän plats och kraftigt minska invandringen, lockat allt större väljarskaror. I en färsk undersökning från opinionsinstitutet Forsa får AFD elva procent av rösterna, vilket skulle göra partiet till Tysklands fjärde största.