Nyheter Världen

Tyskar protesterar inför Obamabesök

Tusentals demonstranter protesterade mot frihandelsavtalet TTIP i Hannover i dag.
Tusentals demonstranter protesterade mot frihandelsavtalet TTIP i Hannover i dag.

Tusentals demonstranter har gått ut på gatorna i Hannover för att protestera mot frihandelsavtalet TTIP. Demonstrationerna sker med anledning av USA:s president Barack Obamas besök under söndagen.

I en intervju med den tyska tidningen Bild säger Obama att han hoppas att frihandelsavtalet ska stärka handeln och skapa jobb i både EU och USA. Men avtalet har utlöst massivt missnöje i flera länder, inte minst i Tyskland, som är EU:s största ekonomi. Kritikerna hävdar bland annat att TTIP kan leda till en urholkad arbetsrätt och utgör ett hot mot miljön.

– Vi protesterar inte mot Obama, utan mot TTIP, säger Christoph Bautz, en av de omkring 16 000 demonstranter som samlats framför operahuset i Hannover för att tåga genom staden.

Angela Merkel hävdar att tanken med TTIP inte är att trampa på medborgarnas rättigheter och intressen.

"Vi vill inte att folk ska få intrycket att något tystas ner. Det är precis tvärtom", sade den tyska förbundskanslern i sin podcast, som släpptes under lördagen.

Under sitt besök i Hannover ska Barack Obama bland annat inviga industrimässan, som är världens största. Dessutom väntar samtal med Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande och andra europeiska ledare.

Läs också