Sport

Tyskland körde över Spanien

Europamästare är vi allihopa!
Europamästare är vi allihopa!

En mäktig handbollsnation med ett landslag som var på dekis ett tag.Det senare är historia.Tyskland skojade med Spanien i EM-finalen. 24–17 lyder den siffermässiga överlägsenheten.

Samlat försvar, effektiv offensiv, en välsmord lagmaskin av klassiskt tyskt snitt och en målvakt som bara timmar innan han fick guldmedaljen om halsen röstades fram till mästerskapets bäste.

Det räckte hela vägen till EM-guldet i Krakow.

Andreas Wolff tog inte allt. Det gör ingen i handboll. Men väldigt mycket – över hälften av de spanska avsluten – och allra helst när det var som mest nödvändigt.

Det var rena uppvisningen i målvaktsspel.

Andra EM-guldet

I synnerhet under en sekvens i andra halvlek när Wolff parerade en straff och sedan störde skytten att pricka stolpen vid ställningen 14–8. Där hade Spanien chansen till kontakt. Istället öste tyskarna på och sprang fram till sjumålsseger.

De tillresta tyska fansen kunde då gotta sig i nationens andra EM-guld, tolv år efter det första.

Lagen möttes redan i gruppspelet, men då vann Spanien med 32–29. Och trots att tyskarna saknat flera spelare på grund av skador växte ett mästarlag fram.

EM-guldet säkrade även en plats i OS i Rio de Janeiro i augusti. Finalförloraren Spanien får, som bland andra Sverige, kvala för att nå sommarspelen.

Kroatien trea

Ett EM-brons för Norge hade gett mer än bara äran utan även inneburit en direktplats i VM i Frankrike om ett år. Nu firade istället Kroatien medaljen efter klara 31–24 i Krakow och slipper spela playoff till VM i juni.

– Det blev den bittra fjärdeplatsen. Vi kom aldrig riktigt in i matchen och fick jaga egentligen hela matchen. Alla returer gick i händerna på Kroatien, sade spelaren Kristian Bjørnsen till NTB.

I sommarens playoff väntar Slovenien.

– Kanske det värsta vi kunde få. De har varit i toppen i många år, men det är fullt möjligt att slå dem, sade Bjørnsen.