Nyheter Toppnyheter

Tyskland kan skärpa sexbrottslagarna

Tyskar demonstrerar mot våld mot kvinnor efter nyårsnatten i Köln, då hundratals kvinnor blev sexuellt ofredade utanför stadens centralstation. Arkivbild.
Tyskar demonstrerar mot våld mot kvinnor efter nyårsnatten i Köln, då hundratals kvinnor blev sexuellt ofredade utanför stadens centralstation. Arkivbild.

Ett nej är ett nej. Den principen ska framöver ligga till grund för den tyska sexbrottslagen, sedan förbundsdagen röstat igenom ett nytt lagförslag.Dessutom kan tafsare i grupp i framtiden räkna med upp till fem års fängelse.

I framtiden ska det inte längre krävas fysiskt våld eller hot om våld för att dömas för våldtäkt i Tyskland. Även i fall då offret säger nej, gråter eller på något annat sätt visar att han eller hon inte vill ha sex, ska en person kunna fällas, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Reaktion på Kölnövergrepp

Också när det gäller tafsande röstade tyska parlamentet för en skärpning av lagen. Dessutom införs begreppet "sexuella trakasserier och sexuella övergrepp av enskilda gärningsmän i grupp", en reaktion på de hundratals sexuella ofredanden som drabbade kvinnor utanför centralstationen i Köln på nyårsnatten.

Om en grupp omringar en person i en folkmassa och någon eller några tar på honom eller henne utan samtycke riskerar alla som ingår i gruppen upp till fem års fängelse, oavsett om de själva har deltagit aktivt i övergreppet. De gröna och vänsterpartiet Die Linke opponerade sig mot den delen av förslaget, som man ansåg var grundlagsvidrig.

Diskussionen om hårdare tag mot sexuella övergrepp är inte ny i Tyskland. Redan 2014 flaggade justitieminister Heiko Maas för skärpta lagar. Nu väntar omröstning i förbundsrådet, som är sammansatt av representanter för delstaternas regeringar.

Svensk lag mer heltäckande

Svenska Advokatsamfundets ordförande Bengt Ivarsson tycker att förslaget är ett steg i rätt riktning.

– Det är på tiden att man utvidgar våldtäktslagstiftningen så att det inte bara är våld eller hot om våld som krävs för att man ska kunna dömas. Det finns ett antal andra situationer som definitivt är straffvärda, säger han.

Samtidigt understryker Ivarsson att den tyska lagen, om den röstas igenom även i förbundsrådet, inte är lika långtgående som den svenska.

– Den lagstiftning som vi har i Sverige i dag är redan oerhört mycket mer heltäckande än vad den tyska lagstiftningen kommer att bli vid en förändring. Om en person har sex med en person som sover, är medvetslös, är redlöst berusad eller på annat sätt befinner sig i en som det heter särskild utsatt situation, så är det straffbart och betraktas som våldtäkt.

Kay Nietfeld/AP/TT
Tyska förbundsdagen röstade igenom lagen. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset