Nyheter Toppnyheter Världen

Tyskland möter terrorn med nya lagar

Tyska specialstyrkor utanför Münchens centralstation efter ett terrorlarm i vintras. Arkivbild.
Tyska specialstyrkor utanför Münchens centralstation efter ett terrorlarm i vintras. Arkivbild.

Tyskland tar krafttag mot terror och extremism – och föreslår flera åtgärder för att höja säkerheten i landet.Även på andra håll i Europa skärps lagar och regler mot terror och extremism.

Fler poliser, snabbare utvisning av flyktingar som begår brott, och indraget medborgarskap för den som strider för terrorgrupper, givet att personen har ett annat medborgarskap – så ska säkerheten i Tyskland höjas.

– Ingen kan garantera absolut säkerhet. Men det som är möjligt att göra måste vi göra, sade den tyske inrikesministern Thomas de Maizière på en presskonferens där ett nytt åtgärdspaket mot terror och extremism presenterades.

Dessutom ska asylsökande som fått avslag på sin ansökan och uppger falsk identitet i syfte att hindra eller fördröja utvisning prioriteras av polisen.

Polisen ska förstärkas i fyrsiffrig storleksordning, utöver de 3 250 nya tjänster inom den federala polisen som redan utlovats under mandatperioden, enligt de Maizière.

Burkaförbud "inte aktuellt"

Kristdemokratiska inrikesministrar på delstatsnivå vill gå ännu längre – med 15 000 nya poliser, mer videoövervakning och förbud mot heltäckande slöja, enligt ett internt dokument som public service-bolaget ARD har tagit del av.

Något burkaförbud är inte aktuellt, enligt de Maizière.

– Ett generellt förbud för burka anser jag vara konstitutionellt problematiskt, säger han.

Både regeringens och delstatsministrarnas förslag är en direkt reaktion på de senaste veckornas attentat i Europa, säger Rüdiger Schmitt-Beck, professor i statsvetenskap vid universitetet i Mannheim.

– Det hade varit närmast häpnadsväckande om den här typen av förslag inte hade kommit. Och att de hörs från just de kristdemokratiska inrikesministrarna är helt logiskt, säkerhet har alltid varit ett centralt politikområde för CDU och CSU, säger han.

Stänger moskéer

Även på andra håll i Europa vidtas åtgärder för att möta hotet från terror och extremism. I Frankrike införde regeringen undantagstillstånd efter massmorden i Paris i november, då 130 människor dödades av jihadistiska extremister. Sedan dess har dekretet, som ger utökade befogenheter för polisen och andra myndigheter, förlängts flera gånger.

Franska regeringen har också gjort det möjligt för poliser att bära tjänstevapen även när de inte är i tjänst. Dessutom har omkring 20 moskéer och bönerum stängts av franska myndigheter de senaste månaderna, enligt landets inrikesminister Bernard Cazeneuve.

"Demokratin urholkas inifrån"

I ett läge där det inte krävs mer än en lastbil eller en kniv för att genomföra ett massmord måste vi räkna med att den senaste tidens urskillningslösa dåd blir vardag, tror Rüdiger Schmitt-Beck. Då har Europas regeringar i praktiken inget annat val än att skärpa lagarna, säger han.

– I valet mellan säkerhet och frihet kommer de flesta människor att välja säkerhet. Och det vet regeringarna. Det är den största faran med terrorismen, om man ska uttala sig i mer allmänna ordalag. När demokratin urholkas inifrån.

Wolfgang Kumm/AP/TT
Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière på torsdagens presskonferens.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset