Sport

Tyskland och Polen vidare

Mario Gomez jublar efter segermålet över Nordirland.
Mario Gomez jublar efter segermålet över Nordirland.

Mario Gomez tackade för förtroendet i startelvan genom att skjuta Tyskland till gruppseger och åttondelsfinal.Även Polen är vidare från grupp C efter 1–0 mot Ukraina.

I den sista gruppspelsmatchen valde förbundskapten Joachim Löw att plocka in Mario Gomez från start för första gången i detta mästerskap. Det visade sig vara ett bra drag.

– Mario Gomez gjorde målet, vilket bekräftade det vi sett på träning under veckan. Det var bra att testa en annan typ av spelare längst fram, en riktig nia i stället för en "falsk" nia (Mario Götze, som spelat där tidigare). Han (Gomez) gillar att hålla sig centralt och det var viktigt eftersom de spelade tajt, och det gav dem något att tänka på, vilket öppnade upp det för Thomas Müller att få lite chanser, sade Löw enligt Uefa.

Bästa matchen

Tyskland stod för sin bästa match hittills där anfallet äntligen fungerade och där maskinen radade upp chans efter chans i den första halvleken. Målet kom efter ett vackert anfall där Gomez spelade fram till Thomas Müller för att därefter få tillbaka bollen nära mål och skjuta in 1–0.

Tyskland kontrollerade matchen även under den andra halvleken och kan därmed titulera sig gruppsegrare.

– Det var en klar seger, faktiskt, eftersom de inte skapade några chanser, men vi hade problem att ta vara på våra egna. Men vi vann gruppen och har en viktig match framför oss, sade Gomez.

Klart vid seger

För svensk del var det bra att Nordirland nollades. Resultatet gör nämligen att "Blågult" vid seger mot Belgien är klart för avancemang, oavsett resultat i andra matcher.

Även Slovakien gläds över den tyska segern. Att Nordirland inte tog poäng gör att Slovakien nu är bättre grupptrea än både Albanien och Nordirland och därmed är klart för åttondel som en av de fyra bästa grupptreorna. Med stor sannolikhet blir det just Tyskland som står för motståndet i åttondelsfinalen.

Men också Nordirland fick faktiskt jubla, trots förlusten. EM-debutanten är nämligen klar som en av de fyra bästa grupptreorna och därmed blir det åttondelsfinal.

Samtidigt vann Polen över Ukraina med 1–0 vilket innebär att även Polen är vidare från gruppspelet för första gången någonsin i ett Europamästerskap. Målet var en delikatess i början av den andra halvleken. Jakub Blaszczykowski byttes in till den andra halvleken och stod för en soloprestation där han, efter att ha snurrat upp ett par ukrainska försvarare, avslutade med att skruva upp bollen i krysset.

– "Kuba" är en viktig spelare för oss. Han är väldigt erfaren och har en stor inverkan på hur vi spelar, sade tränaren Adam Nawalka enligt Reuters.

För Polen, som inte släppt in ett enda mål, väntar Schweiz i mästerskapets första åttondelsfinal som spelas på midsommardagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset