Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Tyskland skrev om sin historia

Mesut Özil och hans Tyskland jublar.
Mesut Özil och hans Tyskland jublar.

Tyskland hade aldrig slagit Italien i en tävlingsmatch.

Men historien är historia.

Det krävdes nio straffomgångar – men Tyskland vann EM-kvartsfinalen.

Både Manuel Neuer och Gianluigi Buffon hade släppt in mål för första gången i årets EM. Det stod 1–1 efter förlängningen och bara en av dem kunde bli sitt lands hjälte.

Det blev den tyske stormålvakten.

Sexton spelare hade redan skjutit, sex hade missat, när det var Matteo Darmians tur.

Neuer tog den. Jonas Hector var säker på straffen som följde och tyskarna kunde fira.

Nya roller

I över en timme var kvartsfinalen på Nouveau Stade de Bordeaux en tränarhjärnornas kamp där slitna roller fick nytt liv.

Lagmaskin – en metafor som har använts om Tyskland i en sådan omfattning att den närapå tömts på allt innehåll. Under Joachim Löws ledarskap har "Die Mannschaft" dessutom förvandlats till något annat, till ett komplett fotbollslag som är lika mycket passningsbriljans, fart och finess som det är hårt arbete.

Metaforen om lagmaskinen förpassades till sophögen.

Eller till återvinningen. För Antonio Conte har plockat upp den. Det är hans Italien som är den veritabla lagmaskinen i årets fotbolls-EM.

Då kontrade plötsligt Joachim Löw med att sno åt sig den klassiskt italienska rollen som slipad taktiker.

Spanien anpassade sig inte efter Italien och betalade priset. Men Löw kastade om sitt lag och mötte Italien med Antonio Contes siffermedicin: 3–5–2.

Låst förlängning

Tyskarna spelade sig gång på gång ur den höga italienska pressen i en låst första halvlek. I andra tog de över och i den 65:e minuten hittade Jonas Hector fram till Mesut Özil, som stötte in 1–0 bakom Gianluigi Buffon.

Då lyfte Italien, och det betalade sig. Drygt tio minuter senare blåste domaren straff för hands på Jérome Boateng – och Leonardo Bonucci satte säkert 1–1.

Förlängningen blev låst, men från straffpunkten skrev tyskarna om historien.

Joachim Löw blev dubbelt historisk. Ingen har lett Tysklands landslag i fler mästerskapsmatcher. Med 30 stycken är han nu en vassare än Helmut Schön (förbundskapten för Västtyskland 1964–1978). Och snart blir det en 31:a i Marseille, på torsdag mot antingen Frankrike eller Island.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset