Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Tyskland skrev om sin historia

Tyskarna firar efter segern mot Italien i EM:s kvartsfinal.
Tyskarna firar efter segern mot Italien i EM:s kvartsfinal.

Tyskland hade aldrig slagit Italien i en tävlingsmatch.

Men historien är historia.

Det krävdes nio straffomgångar – men Tyskland vann EM-kvartsfinalen.

Sexton spelare hade skjutit, och sex hade missat, när det var Matteo Darmians tur. Den 26-årige Manchester United-backen var den fjärde italienaren att bränna sin straff, men det är honom folk kommer att minnas. Det var när Manuel Neuer tog hans straff som historien skrevs om.

Jonas Hector var säker på straffen som följde. Efter 120 minuters spel, 1–1 på resultattavlan och 18 straffar kunde tyskarna fira.

– Det var ett drama. Det måste jag erkänna. Det var så många spelare som sköt, jag har aldrig sett något liknande, säger Neuer direkt efter matchen.

– Vi har äntligen lyckats vinna mot Italien, och vi har gjort det i en utslagsmatch.

Nya roller

I över en timme var kvartsfinalen på Nouveau Stade de Bordeaux en tränarhjärnornas kamp där slitna roller fick nytt liv.

Lagmaskin – en metafor som har använts om Tyskland i en sådan omfattning att den närapå tömts på allt innehåll. Under Joachim Löws ledarskap har "Die Mannschaft" dessutom förvandlats till något annat, till ett komplett fotbollslag som är lika mycket passningsbriljans, fart och finess som det är hårt arbete.

Metaforen om lagmaskinen förpassades till sophögen.

Eller till återvinningen. För Antonio Conte har plockat upp den. Det är hans Italien som är den veritabla lagmaskinen i årets fotbolls-EM.

Då kontrade plötsligt Joachim Löw med att sno åt sig den klassiskt italienska rollen som slipad taktiker.

Spanien anpassade sig inte efter Italien och betalade priset. Men Löw kastade om sitt lag och mötte Italien med Antonio Contes siffermedicin: 3–5–2.

– Jag tror att Tyskland hade en enorm respekt för Italien. Att världsmästarna ändrade sin uppställning för att möta oss visar det, säger en nedslagen Antonio Conte på presskonferensen efteråt.

– Det var en tuff match på alla sätt.

Låst förlängning

Tyskarna spelade sig gång på gång ur den höga italienska pressen i en låst första halvlek. I andra tog de över och i den 65:e minuten hittade Jonas Hector fram till Mesut Özil, som stötte in 1–0 bakom Gianluigi Buffon.

Då lyfte Italien, och det betalade sig. Drygt tio minuter senare blåste domaren straff för hands på Jérome Boateng – och Leonardo Bonucci satte säkert 1–1.

Förlängningen blev låst, men från straffpunkten skrev tyskarna om historien.

– Det var en match på en väldigt hög taktisk nivå från båda sidorna. Jag tycker att vi var bättre på det planet, säger Joachim Löw.

Han blev dubbelt historisk mot Italien. Ingen har lett Tysklands landslag i fler mästerskapsmatcher. Med 30 stycken är han nu en vassare än Helmut Schön (förbundskapten för Västtyskland 1964–1978).

Snart blir det en 31:a i Marseille, på torsdag mot antingen Frankrike eller Island.

– Om du är i semifinal är ditt mål självklart finalen, säger Löw.

– Nu vill vi mer.

Thanassis Stavrakis/AP/TT
Manuel Neuer räddade Darmians straff, och bäddade för Tysklands seger.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset