Nyheter Världen

Tyskland varnar för vapenskrammel

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier. Arkivbild.
Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier. Arkivbild.

Nato borde sluta med vapenskramlet och i stället utveckla dialogen med Ryssland. Det tycker Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, som anklagar försvarsalliansen för krigshetsande.

Den tyske utrikesministern kritiserar Natos övningar i Östeuropa, som han tror kan leda till att det säkerhetspolitiska läget försämras.

– Det vi inte ska göra är att förvärra situationen genom vapenskrammel och stridsrop. Den som tror att symboliska stridsvagnsparader vid alliansens östra gräns skapar säkerhet, den har fel, säger Frank-Walter Steinmeier, från socialdemokratiska SPD, till tidningen Bild am Sonntag (BamS).

Steinmeier uppmanar i stället till mer dialog och samarbete med Ryssland. Historien lär oss att samtal är en lika viktig faktor som försvarsberedskap, enligt den tyske utrikesministern.

– Därför måste vi prata med våra partner om vikten av nedrustning och vapenkontroll, för säkerheten i Europa, säger han till BamS.

Enligt Steinmeier har västvärlden ett intresse av att involvera Ryssland i ett "internationellt partnerskap för ansvar".

– Förebyggandet av en iransk atombomb, kampen mot radikal islamism i Mellanöstern och stabiliseringen av Libyen är aktuella exempel på det, fortsätter han.