Nyheter Världen

Tyst minut för offren i Nice

Stämningen är tryckt bland dem som gett sig ut på gatorna i Nice för att lämna blommor vid attentatsplatsen, där minst 84 människor miste livet i torsdags kväll.Frankrike kommer att hålla en tyst minut för offren vid lunchtid på lördagen.

Invånarna och turisterna i Nice tycktes lyssna till uppmaningen att stanna inomhus dagen efter attentatet som dödade minst 84 människor, varav tio barn. Sent på kvällen fylldes centralt belägna Rue Halevy åter av människor men på det vanligtvis välbesökta torget Cours Saleya stod många restauranger med tomma bord långt in på kvällen.

– Folk är rädda, även jag. Turistsäsongen är över i och med detta, säger en av kyparna.

Tusentals nationaldagsfirande befann sig på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice när en vit lastbil körde in i folkmassorna sent på torsdagskvällen. Föraren, identifierad som Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31, plöjde uppemot två kilometer genom massorna innan han stoppades av polis.

Flera svenskar vittnen

Flera svenskar blev vittnen till massakern på strandpromenaden. Kristian Julius och hans sambo Mats slängde sig undan den framrusande lastbilen i sista stund.

– Jag tänker en sekund att det är en herrelös bil, men sedan fattar jag att det är det ju inte. Så jag skriker åt Mats att vi måste springa åt sidan. Då kommer bilen ifatt och svänger emot oss. Vi springer mer åt sidan och så svänger den förbi bara några meter ifrån oss, säger Kristian Julius till TT.

Han bevittnade hur en man slängde sig upp på lastbilen för att stoppa föraren, för att sedan kastas av efter några tvära svängar.

Barn dödades

Många utländska medborgare finns bland de döda. 202 personer skadades och omkring 52 personer vårdas för livshotande skador på sjukhus. Flera av dem svävar mellan liv och död, uppgav åklagare François Molins på en presskonferens på fredagseftermiddagen.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel – tunisisk medborgare med franskt uppehållstillstånd och sedan ett tiotal år bosatt i Nice – agerade på egen hand. 31-åringen var inte känd för den franska underrättelsetjänsten – däremot var han känd för annan brottslighet.

Ingen terrororganisation har tagit på sig dådet, men enligt åklagare Molins bär massmordet terrorns signum.

Tidigare under dagen sökte polis igenom gärningsmannens lägenhet. Flera grannar till Mohamed Lahouaiej Bouhlel beskriver honom som ensam och tystlåten. Enligt en granne visade gärningsmannen inga tydliga tecken på någon form av religionstillhörighet, rapporterar AFP.

Söker tröst

Den franska nationen är i chock och på helspänn. Människor har under dagen sökt sig ner till strandpromenaden för att lägga blommor och tända ljus. Sent på fredagskvällen hade enstaka buketter förvandlats till hav av blommor. Många av de TT möter vill inte svara på frågor och flera av dem som försöker berätta om den fasansfulla kvällen innan brister i gråt.

– Jag befann på en gata precis här ovanför, säger en ung kvinna från Finland innan tårarna tar över och rösten tjocknar.

Andra, som befann sig en bit bort från platsen, beskriver kaoset som utbröt efter att gärningsmannen plöjt in i folkmassan. Anette och Thomas Stenman satt och åt mat på en restaurang när människor plötsligt stormade in för att söka skydd.

– De sade åt oss att lägga oss ner på golvet. Sedan fick jag plötsligt en gevärspipa riktad mot mig. Det var polisen, men innan jag förstod det blev jag ordentligt rädd, säger Thomas Stenman.

Tre dagars landssorg

Stora delar av stranden var under dagen avstängda, och på den del som var öppen valde få personer att lägga sig för att sola. En jazzfestival har ställts in och trafiken påverkats kraftigt eftersom vägen längs stranden spärrats av för trafik.

Frankrikes president François Hollande har utlyst tre dagars landssorg med start på lördagen. Vid lunchtid kommer landet att hålla en tyst minut för offren.