Nyheter Toppnyheter Världen

UD avråder från resor

Charterresor ställs in efter att UD har beslutat att avråda från resor till Turkiet. Arkivbild.
Charterresor ställs in efter att UD har beslutat att avråda från resor till Turkiet. Arkivbild.

Svensken Ola Richardsson befinner sig på Atatürk flygplats efter att ha fastnat vid en mellanlandning.UD avråder från alla icke nödvändiga resor till Turkiet.

Efter dramatik på flygplatsen tidigare under natten har stämningen lugnat ner sig.

– Det var dramatiskt ett tag, med människor som flydde och grät och slängde sig ner på golvet. Men vad som orsakade det, det vet jag inte. Det kan ha varit någon som fick panik och sedan har det spritt sig jättesnabbt. Sedan började det spridas rykten om allt möjligt.

Lugnt på flygplatsen

Ola Richardsson beskriver nu situationen som lugn men säger att ingen vet någonting.

– Vi satt på flygplanet i en timme ungefär och trodde att vi skulle lyfta men sedan blev planet inställt på grund av militära aktiviteter. Det var allt vi fick reda på då.

Många sitter kvar längs väggarna på flygplatsen och väntar på något sorts besked men många turkar har lämnat flygplatsen, enligt Ola Richardsson.

UD avråder från resor

Utrikesdepartementet avråder tills vidare från alla icke nödvändiga resor till Turkiet.

Fritidsresor ställer med anledning av det in resor som var planerade till lördagen den 16 juli, men hemvändande flyg kommer att gå som planerat eftersom UD inte anser att resmålen behöver evakueras.

– Vi ställer in flygen i morgon men de kunder som är på plats flyger alltså hem enligt schemat, säger Mathias Bergendahl, informationschef på Fritidsresor.

Bolaget har 1 700 resenärer på plats i Turkiet just nu och det är strax under 1 000 personer som påverkas av de inställda flygen på lördagen. De kunder som berörs kommer att kontaktas.

– När UD går ut med förändrad reseinformation så gäller det tills vidare och då förhåller vi oss till det. I nuläget har vi valt att ta beslut specifikt för i morgon.

Möte om resenärer på plats

Även Ving ställer in sina resor.

– Nu avråder ju UD och vi följer alltid UD:s rekommendationer och ställer in resorna till Turkiet. Alla kunder som är berörda kommer att kontaktas av oss, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

På plats i Antalya-, Bodrum- och Dalamanområdena finns omkring 2 600 av Vings gäster. Hur Ving gör med dem är inte klart än.

– Vi håller på att diskutera det. Vi ska ha ett möte i morgon klockan 8. Då vet vi mer om det, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset