Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Uefa ger Ryssland villkorligt straff

Ryska supportrar attackerar engelska fans efter ländernas 1–1-match i EM.
Ryska supportrar attackerar engelska fans efter ländernas 1–1-match i EM.

Sköt er – annars åker ni ut, är Uefas bud till Ryssland efter supporterbråken under fotbolls-EM.

43 ryssar har gripits för läktarattacken i Marseille.

Förutom utkastningshotet – i form av ett tills vidare villkorligt straff – får Rysslands fotbollsförbund böter på motsvarande 1,4 miljoner kronor, meddelar Europeiska fotbollsförbundet i ett pressmeddelande.

Orsaken är givetvis oroligheterna i Marseille i samband med Rysslands första EM-match mot England. Supporterbråk uppstod både före matchen ute på staden och kulminerade efter slutsignalen på arenan då ryska supportrar tog sig över till de engelska läktarplatserna för att starta bråk. Ryssarna ropade även rasistiska tillmälen och tände fyrverkerier på arenan.

Dziuba: Inte rättvist

Enligt åklagaren i Marseille var det ett 150-tal ryska fotbollshuliganer som var ansvariga för det mesta av bråken.

43 ryssar har nu gripits, uppger franska åklagare nu på eftermiddagen, enligt AFP.

Uefa skriver att inga fler läktarincidenter får ske under Rysslands matcher i EM. Skulle det inträffa får det ryska laget åka hem.

Rysslands förbundskapten Leonid Slutskij säger enligt The Independent att laget inte kommer att bli utslängt ur EM. Och den ryske anfallaren Artiom Dziuba tycker inte att det är rättvist att skylla alla bråk på ryssarna, utan att engelsmännen betedde sig lika illa.

– När vår nationalsång spelades buade publiken, det är inte god ton, säger han, enligt den brittiska tidningen.

Ryssar utvisas

Fransk polis håller nu på med att identifiera och därefter kasta ut ryska fotbollshuliganer.

– De utvisas för att de helt enkelt inte kan få vara kvar, säger Frankrikes premiärminister Manuel Valls enligt Reuters.

De franska myndigheterna har identifierat 29 ryska huliganer på ett hotell i närheten av Marseille. Några av dem har redan förts till en plats nära franska gränsen, uppger AFP.

Fransk polis har också stoppat en buss med ryska supportrar på väg till Rysslands nästa spelort Lille, skriver Reuters.

– Polisen vill utvisa 50 personer inklusive helt oskyldiga kvinnor, säger Alexander Sjprygin, en omdebatterad ledare för den ryska supporterorganisationen.

Han är ultrahögeraktivist och har spridit nynazistiska värderingar i ryska fotbollssupportergrupperingar ända sedan slutet av 1990-talet, skriver The Guardian.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax har Ryssland inlett diplomatiska kontakter med franska myndigheter för att hjälpa de ryska fotbollssupportrarna.

Kreml ryter ifrån

Den ryska regeringen anser att våldet som de ryska supportrarna varit inblandade i är oacceptabelt och ber nu landets fotbollsledare och andra grupper att se till att de ryska EM-supportrarna sköter sig.

Chefen för Englands fotbollsförbund (FA), Greg Dyke, är orolig för nya sammandrabbningar mellan ryska och engelska fotbollssupportrar i Lille de kommande dagarna och ber i ett brev den franska polisen att "snarast möjligt se till att ha en samordnad och effektiv plan på plats".

Ryssland spelar match mot Slovakien i Lille i morgon eftermiddag. England ska på torsdag möta Wales i den närliggande staden Lens. De engelska supportrarna har tidigare ombetts att ladda upp i Lille inför det brittiska mötet på torsdag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset