Sport Sport-topp

Uefa utreder rasistiska påhopp

Rosengårds Marta (till höger) blev utsatt för rasistiska påhopp av Frankfurtpubliken. Arkivbild.
Rosengårds Marta (till höger) blev utsatt för rasistiska påhopp av Frankfurtpubliken. Arkivbild.

Rosengårds stjärnor Marta och Gaëlle Enganamouit utsattes för rasistiska påhopp från publiken i Frankfurt.Nu kommer Uefa att utreda skandalen.

– Jag tar för givet att Uefa reagerar på det, annars vore det mycket konstigt. Det här går ju stick i stäv med deras paroller "respect" och "no to rasism", sade Rosengårds vd Klas Tjebbes efter matchen.

Senare på torsdagen skrev Sydsvenskan att det europeiska fotbollsförbundet ska utreda vad som hände i onsdagens Champions League-kvartsfinal.

Tjebbes hörde inte själv något rasistiskt under matchen – som Rosengård förlorade efter straffar – utan bara buropen när Enganamouit och Marta fick bollen.

– Men andra hörde det. Och domaren måste ha hört något eftersom hon bröt matchen.

I andra halvlek gick domaren Carina Vitulano fram och pratade med matchdelegaten för att få stopp på ropen från läktaren. En stund senare påtalade arenaspeakern att rasism inte hör hemma inom fotbollen, skrev Sydsvenskan.

Även om rasism inte är vanligt inom damfotbollen anser Tjebbes att det är illa nog med burop mot spelare som förekommer emellanåt.

– När vi spelade mot Wolfsburg förra våren buade de åt Marta så fort hon fick bollen, säger han.

– Det är inte acceptabelt att duktiga yrkespersoner ska få höra sånt här när de gör sitt jobb. Det handlar om människor, det får man inte glömma.

Läs också