Nyheter Världen

Ukraina markerar årsdag för revolt

Hundratals ukrainare markerade årsdagen för revolten på Självständighetstorget genom att lägga ned blommor och tända ljus.
Hundratals ukrainare markerade årsdagen för revolten på Självständighetstorget genom att lägga ned blommor och tända ljus.

Hundratals ukrainare begav sig på lördagen till Självständighetstorget (Majdan) i Kiev för att markera årsdagen av den blodiga revolten 2014, då den Rysslandtillvände presidenten Viktor Janukovytj tvingades avgå.

Medan anhöriga till offren tände ljus och lade ned blommor till minne av de över 100 människor som dödades under protesterna mot Janukovytjs beslut att överge planerna på ett EU-avtal besökte president Petro Porosjenko och hans fru Marina Porosjenko en minnesgudstjänst i St Michaelkatedralen i huvudstaden.

– Självklart är vi missnöjda med många saker, men det finns fortfarande hopp, säger Tetiana, som besökte torget draperad i den blågula ukrainska flaggan.

De flesta av offren under Majdan-protesterna sköts ihjäl av prickskyttar. Den proryska regimens fall i kölvattnet av revolten följdes av en väpnad konflikt i östra Ukraina, som har krävt över 9 000 människoliv.

Sergei Chuzavkov
President Petro Porosjenko besöker en minnesgudstjänst i St Michaelkatedralen i Kiev.