Nyheter Världen

Ukrainsk pilot fri i fångutbyte

Den ukrainska stridspiloten Nadezjda Savtjenko talade till medier efter ankomsten till flygplatsen Boryspil utanför Kiev.
Den ukrainska stridspiloten Nadezjda Savtjenko talade till medier efter ankomsten till flygplatsen Boryspil utanför Kiev.

Den ukrainska stridspiloten Nadezjda Savtjenko har benådats och återvänt till Kiev. Hon tackade dem som stöttat henne och lovade kämpa för andra ukrainare som är fängslade i Ryssland.

Frigivningen är en del av en fångutväxling där två ryska soldater som hållits fångna i östra Ukraina fått återvända till Ryssland. Kort efter att Ukrainas president Petro Porosjenko bekräftat att ett plan med Savtjenko ombord landat på flygplatsen i Kiev meddelade Kreml att de två ryska soldaterna återvänt till Ryssland.

Han meddelade på Twitter att hon återvänt: "Presidentplanet med Ukrainas hjältinna Nadja Savtjenko har landat".

– Jag är redo att än en gång offra mitt liv för Ukraina på slagfältet, sade Savtjenko vid ankomsten.

Enligt hennes advokat Nikolaj Polozov har det varit "en lång och besvärlig resa" att få henne frigiven.

En lång resa

– Men vi har lyckats visa att det inte finns några oöverstigliga hinder och vi har lyckats fria den kidnappade från Mordors käftar, sade han till nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till JRR Tolkiens skildring av mörkrets rike i Sagan om ringen.

34-åriga Savtjenko dömdes för en månad sedan av en rysk domstol till 22 års fängelse efter att ha förklarats skyldig till mord på två ryska journalister. Hon ska ha lett in artillerield mot en vägspärr, vilket ledde till de två journalisternas död.

– Det är ett litet steg mot någon form av förtroende mellan Ryssland och Ukraina. Däremot tror jag inte att det har någon avgörande betydelse för situationen på marken, säger Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

Förnekar skuld

Savtjenko har hela tiden nekat till anklagelserna. Rättegången har av Ukraina beskrivits som politisk motiverad.

I utbyte fick Ryssland tillbaka två soldater som tillfångatogs under strider i östra Ukraina i fjol och som dömts till 14 års fängelse av en domstol i Kiev för "inblandning i terroraktivitet". Ryssland har uppgett att de var frivilliga och inte i aktiv tjänst vid tillfället.

Den ryske presidenten Vladimir Putin säger att humanitära skäl ligger bakom beslutet att benåda Nadezjda Savtjenko. Han hoppas att frigivningen av henne leder till minskade spänningar och färre offer i konflikten i Ukraina, rapporterar Reuters.

Putin sade även att anhöriga till två ryska journalister som dödats i östra Ukraina bett honom att benåda Savtjenko, enligt AFP.

Sergej Tjuzavkov/AP/TT
De ryska soldaterna Jevgenij Jerofejev och Aleksandr Aleksandrov skottskadades och greps i maj i områden där strider pågick mellan ukrainska styrkor och proryska separatister. Arkivbild.

Läs också