Nyheter Världen

Ukrainsk pilot frigiven i fångutbyte

Den ukrainska piloten Nadezjda Savtjenko under rättegången i en rysk domstol. Arkivbild.
Den ukrainska piloten Nadezjda Savtjenko under rättegången i en rysk domstol. Arkivbild.

Den ukrainska piloten Nadezjda Savtjenko har benådats och har flugits till Kiev, bekräftar president Petro Porosjenko.Frisläppandet är en del av en fångutväxling där två ryska soldater som gripits i östra Ukraina fått återvända till Ryssland.

– Det har varit en lång och besvärlig resa. Men vi har lyckats visa att det inte finns några oöverstigliga hinder och vi har lyckats fria den kidnappade från Mordors käftar, säger Savtjenkos advokat Nikolaj Polozov till nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till Jr Tolkiens skildring av mörkrets rike i Sagan om ringen.

Kort efter att Ukrainas president bekräftade att ett plan med Savtjenko ombord landat på flygplatsen i Kiev meddelade Kreml att de två ryska soldaterna återvänt till Ryssland.

Ska göra uttalande

– Om det visar sig stämma är det ett litet steg mot någon form av förtroende mellan Ryssland och Ukraina. Däremot tror jag inte att det har någon avgörande betydelse för situationen på marken, säger Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

Den 34-åriga Savtjenko dömdes för en månad sedan av en rysk domstol till 22 års fängelse efter att ha förklarats skyldig till mord på två ryska journalister. Savtjenko ska ha lett in artillerield mot en vägspärr, vilket ledde till de två journalisternas död.

Nekar skuld

Savtjenko har hela tiden nekat till anklagelserna. Rättegången har beskrivits som politisk motiverad och såväl västländer som människorättsgrupper har krävt att hon ska friges.

I utbyte ska Ryssland få tillbaka två soldater som tillfångatogs under strider i östra Ukraina i fjol och som dömts till 14 års fängelse av en domstol i Kiev för inblandning i terroraktivitet.

Moskva, som hävdar att inga ryska soldater finns i Ukraina, har sagt att militärerna var frivilliga och inte i aktiv tjänst vid tillfället.

Sergei Chuzavkov/AP/TT
De ryska soldaterna Jevgenij Jerofejev och Aleksandr Aleksandrov skottskadades och greps i maj i områden där strider pågick mellan ukrainska styrkor och proryska separatister. Arkivbild.