Nöje

Umberto Eco är död

Umberto Eco har avlidit 84 år gammal. Arkivbild.
Umberto Eco har avlidit 84 år gammal. Arkivbild.

Den italienske filosofen, forskaren och författaren Umberto Eco har dött, 84 år gammal. Han hade under längre tid lidit av cancer.

Repubblica uppger att Eco dog sent på fredagskvällen. Det var författarens familj som berättade om hans död för tidningen.

Italiens premiärminister Matteo Renzi säger till lokala medier, som The Guardian refererar till, att Umbero Eco var ett enastående exempel på en europeisk intellektuell med en outtröttlig förmåga att förutspå framtiden.

Kommer att saknas

Renzi konstaterar att Ecos frånfälle är en svår förlust för kulturen och att hans tankekraft och medmänsklighet kommer att bli saknad.

Umberto Eco, som ofta omnämndes som en potentiell Nobelpristagare, föddes i Alessandria i Italien 1932 och har bland annat verkat som professor i semiotik vid universitetet i Bologna. 2007 utnämndes han till hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten vid Uppsala universitet.

Som författare blev han känd för den breda publiken med romanen "Rosens namn" som kom ut 1980. Det historiska mordmysteriet utspelar sig i ett klosterbibliotek och översattes till svenska 1983.

Boken blev en internationell succé. Den såldes i 14 miljoner exemplar, uppger Repubblica. Berättelsen filmatiserades även 1986 med Sean Connery i huvudrollen.

Umberto Eco själv såg sig däremot främst som filosof. Han har i ett berömt uttalande sagt att han enbart skrev romaner på helgerna.

Satirisk bok

Något mer ömsint formulerade han sig när TT träffade honom 2011. Då framhöll han att en bok är som ett barn.

– När det väl har sett dagens ljus måste du sköta om det noga i två år, förklarade Umberto Eco då.

Förra året utkom han med "Upplaga noll", en politisk satir över Silvio Berlusconis Italien.

HENRIK MONTGOMERY / TT
Umberto Eco avled sent under fredagskvällen i sitt hem. Arkivbild.