Sport

Uncle Lasse imponerade på Åby

I fjol vann Volstead Kungapokalen med Örjan Kihlström i sulkyn. I år kan det bli ny seger för Kihlström bakom Uncle Lasse som imponerade stort vid uttagningarna på Åbytravet.Gemensamt för båda hästarna är att de är födda i USA och tränas av Stefan Melander. Dessutom är de väldigt bra.

Stefan Melander köpte Volstead på auktion i USA när hästen var 1,5 år. I vintras slog Solvallatränaren till och handlade Uncle Lasse för mångmiljonbelopp. Under två säsonger tränades hingsten av Jimmy Takter och tillhörde de bästa i Nordamerika. I fjol var Uncle Lasse bland annat trea i Hambletonian stakes och han kom till Sverige med över sju miljoner kronor på kontot.

Kihlström fick inte testa Uncle Lasse i uppvärmningen, den ville Stefan Melander sköta själv. Inga problem alls för den rutinerade toppkusken som bad om en liten ökning på upploppet och fyraåringen längde snyggt på steget.

– Det var en jättefin häst på alla sätt, konstaterade Kihlström lugnt, som körde till spets på första långsidan.

Segertiden 1.14,0 imponerade inte, men det fanns sekunder sparade i tömmarna inför finalen om två veckor.

Värsta hotet blir Poet Broline (Peter Untersteiner), som imponerade med en enkel spetsseger.

I uttagningar till Drottning Silvias Pokal glänste In Toto Sund (Örjan Kihlström) och Treasure Kronos (Christoffer Eriksson).

Läktarna gapade tomma på Åbytravet – trots att de bästa fyraåringarna var på plats. En trist utveckling av svensk travsport.