Nyheter Toppnyheter

Undantagstillstånd i Orlando – minst 50 döda i massaker på gayklubb

Polisen i Orlando pratar med anhöriga till besökarna till klubben, där en man öppnade eld.
Polisen i Orlando pratar med anhöriga till besökarna till klubben, där en man öppnade eld.

Minst 50 personer dödades och 53 skadats i en massaker på en gayklubb i Florida i USA. Mannen som sköt är död och har identifierats som Oman Mateen, amerikansk medborgare i 30-årsåldern med afghanskt ursprung.

Masskjutningen är den som krävt flest antal dödsoffer i USA:s historia, enligt CNN.

Klubben Pulse i Orlando var full av gäster och anställda när en man öppnade eld strax före stängningsdags vid tvåtiden på söndagsmorgonen.

– Jag hörde plötsligt flera skott avlossas från entrén. Så fort folk hörde skott lade sig alla på golvet, säger stamgästen Ricardo Almodovar till Göteborgs-Posten.

På klubbens Facebooksida lade någon upp en kort uppdatering till alla gäster: "Ge er av från klubben och fortsätt spring".

Ricardo Almodovar lyckades fly medan gärningsmannen tog en kort paus.

– Vi bara sprang och sprang för att komma bort därifrån, säger han till GP.

Desperata nödrop

Orlandos borgmästare säger att 50 personer dödades och minst 53 skadades. 320 personer var på klubben när skjutningen ägde rum, enligt ABC News.

Ett 30-tal personer räddades när polisen bestämde sig för att gå in på klubben, sedan desperata nödrop inne från klubben nått fram till myndigheterna. Skytten dödades i skottväxling med polisen i samband med insatsen.

– Det förvandlades till en gisslansituation. Strax efter klockan 05 fattade vi beslutet att gå in och rädda gisslan som fanns därinne, säger John Mina, polischef i Orlando.

Skytten identifierad

Mannen som sköt har identifierats som Omar Mateen. Han bodde i St. Lucie County i Florida, och enligt CBS News var Mateen amerikansk medborgare men född av afghanska föräldrar 1986. Han har inget känt kriminellt förflutet, men ska ha varit vapentränad och bar ett handeldvapen samt ett automatvapen.

Polisen utreder händelsen som ett terrorbrott och ska nu undersöka om Mateen kan ha haft kopplingar till internationell terrorism eller om han agerade ensam. Enligt FBI finns indikationer på att Mateen "kan ha haft sympatier" för islamistisk extremism, men säger att det inte finns någon ökad hotbild mot staden Orlando. Men stadens borgmästare har utlyst ett lokalt undantagstillstånd.

President Barack Obama informeras av sin rådgivare om kontraterrorism, enligt Vita huset.

"Såg mynningselden"

Flera av gästerna på nattklubben berättar att de först trodde att oljuden kom från musiken. Ett ögonvittne säger att hon inte trodde sin flickvän när hon försökte varna henne.

– Jag sade till henne att jag inte trodde att det var på riktigt. Jag trodde det var en del av musiken, tills jag såg mynningselden från hans vapen, berättar Rosie Feba för en lokaltidning.

En annan besökare beskrev hur blodiga och skadade människor låg på parkeringen utanför klubben, medan andra lyftes in i ambulanser.

– Det är så hemskt. Jag är så arg över att det här har hänt på Pulse, som alltid har varit en säker och bra klubb, säger Ricardo Almodovar till GP.

– Jag trodde det var en del av musiken, tills jag såg mynningselden från hans vapen.

Ögonvittnet Rosie Feba berättar för Orlando Sentinel om hur hon reagerade när skottlossningen började inne på nattklubben.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset