Utbildning Nyheter Toppnyheter Världen

Undantagstillstånd i Turkiet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har utlyst undantagstillstånd till följd av det misslyckade kuppförsöket förra helgen. Omfattande utrensningar av regeringsmotståndare pågår nu inom statsapparaten och skolväsendet.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har utlyst undantagstillstånd till följd av det misslyckade kuppförsöket förra helgen. Omfattande utrensningar av regeringsmotståndare pågår nu inom statsapparaten och skolväsendet.

Tre månaders undantagstillstånd har utlyst i Turkiet av president Recep Tayyip Erdogan.Akademiker förbjuds att lämna landet, och ytterligare flera tusen anställda inom utbildningssektorn stängs av från jobbet.

På onsdagen samlade presidenten för första gången sedan kuppförsöket det nationella säkerhetsrådet. När Erdogan sedan tillkännagav undantagstillståndet hävdade han att det inte strider mot Turkiets författning. Han sade att det syftar till att smidigt kunna hantera Gülenrörelsen, vilken påstås ligga bakom det misslyckade kuppförsöket förra helgen.

Det är predikanten Fethullah Gülen med anhängare, som Erdogan anklagar för kuppen. Gülen lever i exil i USA.

Det har också lett till utrensningar inom militären, polisen, rättsväsendet och skolsystemet. Och utrensningarna ska fortsätta, var beskedet från Erdogan på onsdagskvällen.

Informationen knapp

TT har pratat med en professor vid ett universitet i Ankara, som vill vara anonym. Han berättar att han inte varit på sin arbetsplats under dagen och inte heller vet om någon av hans kolleger drabbats av utrensningarna inom utbildningssektorn.

– Problemet är att är det här är någonting som pågår i denna stund och många av oss förstår inte vad som pågår. Jag har själv ingen kunskap om vad det är som händer, säger han och tillägger att han inte kan kommentera situationen ytterligare.

Omkring 6 500 anställda inom utbildningssektorn stängdes under dagen av från sina tjänster. Det sker efter det att över 20 000 lärare i privata skolor blivit av med sina yrkeslicenser och över 15 000 anställda inom det statliga skolväsendet stängts av, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Sparkar skolchefer

1 600 chefer inom högskoleväsendet har fått sparken, anklagade för att ha en koppling till Gülen. Och under onsdagsmorgonen rapporterade den statliga tv-kanalen TRT om ett förbud för akademiker att resa utomlands.

– Det ser ut som att en häxjakt har inletts, säger en man som studerar vid universitetet i Istanbul till nyhetsbyrån AFP.

– Nu är alla rädda för en så kallad motkupp. Vi läser i medierna att steg tas i den riktningen.

Blockerat Wikileaks

Den turkiska myndighet som övervakar internet har också blockerat Wikileaks. Blockeringen gjordes bara timmar efter det att Wikileaks publicerat nästan 300 000 e-postmeddelanden från Erdogans parti AKP, skriver Reuters.

Erdogan tror att ekonomin inte kommer att ta skada, trots minst en rapport om sänkt kreditbetyg hos värderingsinstitut. Han underströk att landet inte har likviditetsproblem och att centralbanken hanterar situationen med beslutsamhet.

Men det rimmar illa med uttalanden från en oroad omvärld. Från Tyskland kom – före onsdagskvällens besked – ett upprepat fördömande av de hårdnade tagen från Erdogan.

– Nästan varje dag ser vi nya åtgärder som hotar rättssäkerheten och som struntar i proportionalitetsprincipen. Det är ingen tvekan om att det är mycket oroande, sade en talesperson för regeringen.