Teknik Nyheter Sverige

Underjorden tog ormarnas ben

Forskare tror sig ha löst mysteriet med hur ormar förlorade sina ben. Svaret finns under jord.

De ringlar, slingrar och hugger. Ormar har alltid väckt människans fascination. Avsky och skräck hos vissa, beundran hos andra. En orm lämnar aldrig någon oberörd.

Forskarna, å sin sida, har funderat på hur det kommer sig att ormar inte har några ben, som alla andra reptiler. Teorin hittills har varit att de "förlorade" sina ben när de anpassade sig till ett liv i vatten, där många ormar lever i dag.

Men nu har forskarna analyserat ett 90 miljoner år gammalt fossil. Det visar sig att denna orm, en två meter lång historia som döpts till Dinilysia patagonica, har en pytteliten struktur i innerörat precis som många av dagens landlevande ormar.

Poängen med detta organ är att den hjälper ormen med både hörsel och balans när den jagar efter byten i håligheter och gryt.

Forskarna, som redovisar sina resultat i Science Advances, tror därför att ormarna – i första hand – förlorade sina ben för att kunna vara effektiva under jord.

– Hur ormar förlorade sina ben har länge varit ett mysterium, men det verkar som om det hände när deras förfäder anpassade sig till att rota i håligheter, säger Hongyu Yi vid University of Edinburgh, en av forskarna bakom studien, i en kommentar.

Cornelius Poppe/TT