Nöje Nyheter

Ung poet häktad för grovt våldsbrott

Den 20-årige poeten Yahya Hassan misstänks för grovt våldsbrott. Arkivbild.
Den 20-årige poeten Yahya Hassan misstänks för grovt våldsbrott. Arkivbild.

Den kontroversielle danske poeten Yahya Hassan misstänks för grovt våldsbrott efter en skottlossning i söndags. Han har häktats i fyra veckor. Själv nekar 20-åringen till brott.

Enligt polisen träffades en 17-åring i foten vid skottlossningen i förorten Hasle i Århus. Hans skador är inte livshotande. Hassan misstänks också för olaga vapeninnehav.

Hassan är en av Danmarks mest uppmärksammade kulturpersonligheter. Han slog igenom 2013 med en diktsamling där den generation av invandrare som hans föräldrar tillhör får hård kritik. Det är den mest sålda debutsamlingen i Danmark historia.

Till tidningen Metroxpress sade Hassan nyligen att han har varit utsatt för tre mordförsök de senaste två månaderna. Han hävdade att det fanns starka muslimska krafter som vill döda honom på grund av de islamkritiska dikter han skrivit.

I april 2014 gav sig Hassan in i politiken som kandidat för vänsterpartiet Nationalpartiet, som dock inte kunde samla ihop ett tillräckligt underlag för att ställa upp i valet. Han uteslöts ur partiet efter att han gripits för att ha kört bil narkotikapåverkad i februari.