Nyheter Sverige Sverige-topp

Unga män åtalas för färjevåldtäkt

Den grova våldtäkten ska ha ägt rum på en kryssning med 18-årsgräns där omkring 1 700 studenter från södra och mellersta Sverige deltog. Arkivbild.
Den grova våldtäkten ska ha ägt rum på en kryssning med 18-årsgräns där omkring 1 700 studenter från södra och mellersta Sverige deltog. Arkivbild.

Fyra nittonåriga män åtalas för den grova våldtäkt som en ung kvinna ska ha utsatts för under en studentkryssning på en Finlandsfärja i slutet av mars. Samtliga har i förhör nekat till brott.

Åklagare Angelica Runesson anser att bevisningen är stark. Förutom ett antal vittnen kommer åklagaren bland annat att presentera en chattkonversation, en övervakningsfilm och en vaktmansrapport.

– Den samlade bedömningen gjorde att jag ansåg att det räckte till åtal. Alla fyra nekar, men jag vill inte gå in på om de medgivit ifall de haft sex med kvinnan, säger kammaråklagare Angelica Runesson till TT.

Den grova våldtäkten ska ha ägt rum på en kryssning med 18-årsgräns där omkring 1 700 studenter från södra och mellersta Sverige deltog. När färjan lade till i Stockholm greps inledningsvis fyra unga män. Sedan dess har några släppts och andra misstänkta tillkommit.

– Totalt har åtta personer varit misstänkta. De övriga fyra har varit anhållna men är släppta. Jag vill poängtera att misstankarna mot dem är helt avskrivna, säger Angelica Runesson.

I stämningsansökan står det att kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation "på grund av berusning, allvarlig rädsla och omständigheterna i övrigt". En av de misstänkta har under övergreppet stått utanför aktuell hyttdörr. och i vissa fall hindrat folk från att komma in, och i vissa fall släppt in nya.