Sport

Unge Johansson bakom Kalmars seger

Kalmars Calle Johansson lyfts upp av Viktor Agardius efter sitt första allsvenska mål, 3–0 mot Elfsborg.
Kalmars Calle Johansson lyfts upp av Viktor Agardius efter sitt första allsvenska mål, 3–0 mot Elfsborg.

18-årige Calle Johansson har fått chansen i Kalmar i början av säsongen.På söndagen tackade han för förtroende genom att göra det mål som skulle visa sig bli avgörande i 3–2-segern mot Elfsborg.

Som vanligt är det många unga spelare i Kalmar FF. En av dem är Calle Johansson. Han har det här året fått göra sina första matcher med A-laget och när allsvenskan började fick han tränaren Peter Swärdhs förtroende. 

– Calle spelade jättebra mot Norrköping förra matchen och det var en självklarhet att han skulle starta mot Elfsborg, sade Swärdh.

Johansson trivs mot Elfsborg. När lagen möttes i Borås i Svenska cupen tidigare i år gjorde han matchens enda mål och skickade Kalmar till kvartsfinal. 

– Ja, det har blivit lite så. Jag har ju gjort två mål mot dem på två matcher nu. De känns riktigt bra, sade Johansson själv.

Han spelade till vänster på mittfältet och i första halvlek fick han och Viktor Agardius mycket yta att arbeta på. 

– Det kändes som jag och laget kom in i matchen bra och fick igång spelet.

"Lite tur"

Johanssons mål var Kalmars tredje under den första halvtimmen. 

– Jag får en fin boll av Papa Diouf, försöker skapa mig lite yta och går in i planen. Sedan har jag kanske lite tur när bollen styr på en Elfsborgsspelare, men de målen räknas de också, sade Johansson med ett leende.

Calle Johansson har fotbollen med sig i blodet. Hans morbror heter Benno Magnusson och har spelat 14 landskamper för Sverige. 

Mannen som stod för de två första målen i matchen och framspelningen till Johansson var Papa Diouf. Matchen mot Elfsborg var hans första start i en tävlingsmatch på mycket länge. 

– Det har varit tufft. Jag har missat hela försäsongen och bara tränat för fullt i en vecka. Så det här var verkligen skönt, sade tvåmålsskytten.

Båda målen kom på nick i efterspelet av hörnor. 

– Jag var där jag skulle vara. Första målet är en variant som lyckades och på andra slår Emin Nouri ett perfekt inlägg, det var bara att sätta dit huvudet.

"Inget stämde"

Kalmar kunde ha gjort fler mål än tre i första halvlek, men Kevin Sthur Ellegaard storspelade i målet. 

– Som målvakt kan man inte vara nöjd när man släpper in tre mål och laget förlorar, recenserade Ellegaard sin egen insats.

Elfsborg spelade betydligt bättre i andra halvlek och gjorde två mål. Det var i första som de förlorade matchen. 

– Det var verkligen ingenting som stämde för oss i första halvlek, suckade Viktor Claesson efter matchen.

För Kalmar blev det säsongens första seger.