Sport

Ungern skrällde mot Österrike

Ungerns rekordmålvakt Gábor Király höll koll både på Österrikes avslut och de egna spelarna.
Ungerns rekordmålvakt Gábor Király höll koll både på Österrikes avslut och de egna spelarna.

Gammal var äldst i grannfejden mellan Ungern och Österrike i fotbolls-EM.Rekordmålvakten Gábor Király, 40 år och 74 dagar, höll nollan när ungrarna skrällde i Bordeaux, 2–0.

Ádám Szalai sträckte ut och glidtacklade in bollen under Österrikes målvakt Robert Almer i den 62:a minuten och inhopparen Zoltán Stieber utökade till 2–0 med en behärskad chipp i den 87:e.

Gábor Király – nära ett år äldre än den tidigare rekordmannen Lothar Matthäus som var 39 år och 91 dagar när Tyskland föll mot Portugal med 0–3 i juni 2000 – gjorde en bra räddning på Zlatko Junuzovics halvvolley i första halvlek men hade i övrigt inte särskilt mycket att göra. Ungern, som tog sig till EM via playoff-seger mot Norge, uppträdde välorganiserat och fick Österrike frustrerat.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. All heder åt spelarna. De överträffade sig själva, sade förbundskaptenen Bernd Storck i TV4:s sändning direkt efter matchen.

Pressat i början

Ungern var egentligen bara pressat under några minuter i början av vardera halvleken. Österrike rivstartade med ett stolpskott signerat storstjärnan David Alaba, Bayern München. Sedan blev det inte så mycket mer för förhandsfavoriten som bara tappade två poäng i kvalet – 1–1 hemma mot Sverige.

– En grandios match. I tre veckor har vi tränat stenhårt för det här. Bravo, sade Storck.

Österrike decimerat

Några minuter efter Ungerns ledningsmål hade Österrike en kvitteringsboll inne, men då hade domaren Clément Turpin blåst av. Domslutet förvärrade Österrikes läge drastiskt. Mittbacken Aleksandar Dragovic fick sitt andra gula kort och visades av planen.

– De hade inte många chanser. Vi var det bättre laget men de var iskalla och tog vara på sina lägen. Det blev tufft för oss när vi fick en spelare utvisad, sade Alaba.