Nyheter Toppnyheter Världen

UNHCR: 700 kan ha drunknat i havet

Minst fem migranter drunknade utanför Libyens kust när en överfylld fiskebåt kantrade i onsdags. Omkring 550 personer kunde räddas. Arkivbild.
Minst fem migranter drunknade utanför Libyens kust när en överfylld fiskebåt kantrade i onsdags. Omkring 550 personer kunde räddas. Arkivbild.

Omkring 700 människor befaras ha dött utanför Libyens kust de senaste dagarna, enligt en sammanställning från FN:s flyktingorgan UNHCR som talat med överlevande bland de migranter som försökt ta sig över Medelhavet.I den mest omfattande av förlisningarna kan 500 människor ha drunknat, varav 40 var barn.

"Vi kommer aldrig att veta den exakta siffran, vi kommer aldrig veta vilka de var, men överlevande säger att över 500 personer dog", skriver Carlotta Sami, talesperson på UNHCR på Twitter.

Resvägen över Medelhavet från Libyen till Italien är betydligt farligare än den mellan Turkiet och Grekland.

"Genom Sveriges hårdare migrationspolitik, med bland annat begränsad rätt till familjeåterförening, befarar vi att fler familjer nu kommer att ge sig ut på den livsfarliga resan över Medelhavet. Våra folkvalda politiker behöver därför allvarligt fundera över om den nu föreslagna lagen är rätt väg att gå. Vi på Röda Korset menar att regeringen måste riva lagen, inte familjer", skriver Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström i en kommentar till TT.

Röda Korset finns på plats i Italien och har under den gångna veckan hjälpt många överlevande som lyckats ta sig i land.

Kapade bogserlina

I onsdags sjönk en båt och 100 människor saknas. Ytterligare 45 kroppar har hittats efter en förlisning som inträffade i fredags. Nu gör berättelser från överlevande gällande att ytterligare ett stort antal människor kan ha drunknat.

Både UNHCR och hjälporganisationen Rädda Barnen har pratat med vittnen som säger att de sett en båt, med 500 personer ombord, sjunka. Det utspelade sig sent i onsdags kväll, efter att två fiskebåtar och en gummibåt lämnat Sabratha vid Libyens kust. En av fiskebåtarna bogserade den andra större båten.

– Men den andra större båten började sjunka. En del människor försökte simma över till den första båten, andra höll sig fast i repet som band båtarna samman, säger Giovanna Di Benedetto, talesperson för Rädda Barnen, enligt Reuters.

Enligt de överlevande ska då kaptenen på den första båten ha kapat bogserlinan. Den andra båten sjönk snabbt och drog med sig hundratals människor i djupet. Passagerarna på de andra båtarna räddades inte förrän mycket senare och togs till de italienska hamnstäderna Pozzallo och Taranto.

Öste med plastglas

Enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa har polisen gripit en man som misstänks vara kapten på den större båten. Även polisen intervjuar nu vittnen.

En av de överlevande, en nigeriansk flicka, har berättat för hjälparbetare hur de desperat försökte ösa ur vatten ur båten, när den började sjunka, skriver tidningen La Stampa.

"Vi använde våra händer, plastglas. I två timmar kämpade vi mot vattnet men det var lönlöst. Det började svämma in i båten och de under däck hade ingen chans. Kvinnor, män, många barn blev fast och drunknade", har hon berättat.