Nyheter Toppnyheter

Unicef: 69 miljoner barn kan dö

Fram till 2030 riskerar 69 miljoner barn att dö innan de fyllt fem år – och för första gången sedan 2011 går färre barn i skolan. Arkivbild.
Fram till 2030 riskerar 69 miljoner barn att dö innan de fyllt fem år – och för första gången sedan 2011 går färre barn i skolan. Arkivbild.

Framtiden för världens mest utsatta och fattiga barn ser dyster ut.Inom de närmsta fjorton åren kommer 69 miljoner att dö innan de fyllt fem år – och för första gången sedan 2011 går färre barn i skolan.

Fram till 2030 kommer 750 miljoner ha utsatts för barnäktenskap och 167 miljoner barn att leva i extrem fattigdom, enligt en ny rapport från FN-organet Unicef.

– Barnadödligheten har mer än halverats och färre människor lever i extrem fattigdom sedan 1990. Men det finns fortfarande en enorm orrättvisa och utvecklingen har inte nått alla, säger Véronique Lönnerblad, generalsekreterare på Unicef.

Situationen ser värst ut i Afrika, i länder söder om Sahara. Nio av tio av alla världens fattiga och utsatta barn kommer att bo i den här regionen 2030.

Ond cirkel

I stora delar av Sydasien och i afrikanska länder söder om Sahara, löper barn som föds av mammor utan någon utbildning dessutom tre gånger så stor risk att dö innan fem års ålder – jämfört med de barn som har mammor med grundskoleutbildning.

– Det är en ond cirkel som går från generation till generation, säger Véronique Lönnerblad.

I dag går 124 miljoner barn inte i grundskola på grund av konflikter och fattigdom. Sedan 2011 har antalet fortsatt att stiga för första gången på många år.

– Det är en oroväckande tillbakagång i utvecklingen, som har att göra med de oerhört hårda och långdragna konflikterna i världen. I Syrien kan miljoner barn inte gå i skola, säger Lönnerblad.

"Måste bekämpas"

Enligt Unicef måste tre områden prioriteras för att förbättra situationen.

1. Barns hälsa:

– Det börjar med att man hjälper mamman före, under och efter födseln. Redan så tidigt ska det börja, säger Lönnerblad.

2. Utbildning:

– För varje år ett barn går i skolan minskar fattigdomen i stort och det ökar hans eller hennes inkomst senare i livet med tio procent

3. Fattigdom:

– Den måste bekämpas, den är roten till allt. Det går att förhindra med politisk vilja. Det gäller att identifiera var de barn som behöver mest hjälp finns och investera pengar.