Nyheter Sverige

Unik leopardfödsel på Nordens Ark

Persiska leopardungar har för första gången fötts i Sverige. Arkivbild
Persiska leopardungar har för första gången fötts i Sverige. Arkivbild

Persiska leopardungar har för första gånget fötts i Sverige. Den unika födseln skedde i mitten av juni på Nordens Ark i Bohuslän. Ungarna, som ännu inte fått något namn, ingår i ett ryskt projekt för att rädda det hotade djuret.

– De kommer att stanna hos oss i drygt ett år innan de skickas till Sotji där man startat avels- och utsättningsverksamhet för leoparderna, säger Linda Svensson, djurvårdare vid Nordens Ark.

Totalt beräknas det finnas mellan 550 och 800 vilda persiska leoparder i de iranska bergen. Dessutom finns mindre populationer i bland annat Afghanistan och Armenien. I Ryssland tror man att det finns färre än tio individer och projektet i Sotji syftar till att djurparksfödda leoparder ska kunna släppas ut i Kaukasusområdet.

– Våra ungar kommer att bli avelshannar i det ryska projektet. Deras ungar kommer i sin tur förhoppningsvis att kunna placeras ut och klara sig i det vilda, säger Linda Svensson.

Ungarna är ännu för små för att lämna lyan men inom två månader räknar man med att de på egen hand ska kunna ge sig ut i hägnet tillsammans med sin mamma.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset