Nyheter Sverige

Unikt åtal om påtvingat äktenskap

Tre personer åtalas vid Lunds tingsrätt för bland annat äktenskapstvång, olaga frihetsberövande, misshandel och rån. Arkivbild.
Tre personer åtalas vid Lunds tingsrätt för bland annat äktenskapstvång, olaga frihetsberövande, misshandel och rån. Arkivbild.

Ett unikt åtal om äktenskapstvång har väckts – målet handlar om en 23-årig kvinna i Sverige som tvingats gifta sig med en man i Afghanistan mot sin vilja.Tre män åtalas för bland annat äktenskapstvång och olaga frihetsberövande.

– Detta är det första åtalet i Sverige för äktenskapstvång, som jag har förstått det. Jag har inte hittat några rättsfall, säger kammaråklagare Ulrika Ekvall till TT.

Kvinnans relation med en ung man i Sverige är bakgrunden till händelsen.

– Deras relation var inte önskvärd. Och kvinnan har inte rättat sig efter vad familjen tycker, utan har fortsatt relationen efter att hon blivit bortgift, säger Ekvall.

Flera brott

Närstående till kvinnan utsatte den 21-årige mannen för flera allvarliga brott i november 2015, enligt åtalet vid Lunds tingsrätt. Det rör sig om olaga frihetsberövande, misshandel, rån, utpressning och sexuellt ofredande.

Samma kväll som 21-åringen blev bortförd ska kvinnan ha blivit utsatt för olaga hot.

– Då pappan kom tillbaka till bostaden efter att ha utfört bortförandet så blev det en diskussion, och när dottern förstår att något har hänt så uttalas det här hotet, säger Ekvall.

För kammaråklagaren är det tydligt att motivet till samtliga brott har varit att återupprätta familjens heder.

– Det finns bland annat uppgifter från en av de tilltalade som jag tycker pekar på att det finns ett hedersmotiv.

Två män sitter häktade och en tredje är oidentifierad på fri fot.

– En av de häktade är pappa till den kvinnliga målsäganden, den andre är god vän till pappan, säger Ulrika Ekvall.

Förnekar brott

Johan Sjöström, pappans advokat, säger att mannen uppger att dotterns äktenskap ingicks frivilligt.

– Min klient förnekar samtliga gärningspåståenden, säger Sjöström till TT.

En ny lag om äktenskapstvång eller vilseledande äktenskapsresa infördes i juli 2014 och flera personer har anmälts – men ingen har vare sig åtalats eller dömts. Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg har kikat närmare på förundersökningar som lagts ned.

– Vi har ett regeringsuppdrag för att ta reda på varför det inte hittills väckts några åtal. Brottets natur gör att det brukar finnas bevissvårigheter. Ofta kan åklagaren bara gå på flickans uppgifter. Vittnen som vill berätta saknas ofta och ibland kan det råda delade uppfattningar om ett äktenskap har ingåtts, säger kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset